Narodna stranka (Crna Gora 1907)

Narodna stranka je prva, odnosno jedina politička stranka modernog tipa koja je djelovala u Crnoj Gori prije prvog svjetskog rata. Osnovana je godine 1907.

Nastala je od neformalne grupe poslanika u državnoj skupštini koji su sebe nazvali Klub Narodnih poslanika, a u narodu bili poznati pod nazivom klubaši. Sačinjavali su je uglavnom mlađi ljudi, školovani u inozemstvu te skloniji liberalnim stavovima od pretežno konzervativne elite vezane uz kralja Nikolu, čiji su poslanici formirali Pravi narodni klub, poznat pod nazivom pravaši.

Klubaši su se brzo organizirali u Narodnu stranku koja je, kao jedna od prvih na prostoru bivše Jugoslavije, donijela službeni stranački program. U njemu se zalagala za niz liberalnih reformi u unutrašnjem životu Crne Gore, a na vanjskopolitičkom polju dobrosusjedsku suradnju s drugim balkanskim narodima, ali i što bliže veze Crne Gore sa Srbijom te ostvarenje jugoslavenske zajednice.

Godine 1907. Narodna stranka nije dobila nijednog poslanika na izborima, a poslije je bila izložena nizu progona, kao i unutrašnjim sukobima.

Narodna stranka osnovana u Crnoj Gori 1990. godine se smatra njenom ideološkom nasljednicom.

Vanjske veze uredi