Narodna skupština (Kambodža)

Narodna skupština (kmerski: រដ្ឋសភា Rotsaphea; francuski: Assemblée nationale) je donji dom Parlamenta Kambodže. Za razliku od Senata, koji je uveden Ustavom iz 1993. godine, Narodna skupština je staro legislativno tijelo, međutim je svoje aktualno uređenje dobila u već navedenom ustavu. Skupština je započela kao Konstituanta tokom Prijelazne uprave Ujedinjenih nacija, da bi po izglasavanju ustava dobila svoju aktualnu formu. Ona je glavno zakonodavno tijelo u Kambodži, zalsužna za predlaganje i izglasavanje zakona; ovlasti Narodne skupštine regulirane su u sedmom poglavlju ustava.

Narodna skupština
រដ្ឋសភា
Rotsaphea
6. saziv Narodne skupštine
Vrsta
VrstaDonji dom Parlamenta Kambodže
Historija
Osnovano1993.
(aktualno uređenje)
Vodstvo
PredsjednikHeng Samrin, KPK
(od 21. ožujka 2006.)
Struktura
Broj zastupnika125
Političke grupe     KPK (125)
Mjesto zasjedanja
National Assembly of Cambodia.jpg
Kambodža Zgrada Narodne skupštine, Phnom Penh, Kambodža

Zastupnici u Narodnoj skupštini, kojih će biti najmanje 120 (trenutno ih je 125), izabiru se na petogodišnji mandat preko slobodnih, direktnih i tajnih izbora. Pasivno biračko pravo imaju svi državljani Kambodže (mada samo ako su državljanstvo stekli rođenjem) koji su napunili 25 godina života. Mandat zastupnika je obnovljiv.

Izuzev klasičnih zakonodavnih ovlasti, Narodna skupština izglasava (ne)povjerenje vladi te vrši kontrolu njezina djelovanja. Skupštinom predsjeda predsjednik, funkciju koju trenutno obavlja Heng Samrin iz Kambodžanske narodne stranke.