Nagrada Bili smo prvi kad je trebalo

Nagrada "Bili smo prvi kad je trebalo" je književno-publicističku nagrada za najbolju knjigu iz Domovinskog rata. Dodjeljuje ju, na poticaj novinara i publiciste Mladena Pavkovića, Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata (UBIUDR), a od 2013. nagradu dodjeljuje Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91).

Povijest uredi

Razlog pokretanja ove nagrade je taj što je u to vrijeme književnost o Domovinskom ratu bila na rubu pozornosti. Medijska zainteresiranost je bila niska, kao i interes povjerenstava za otkupom takvih knjiga. Tako je i Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika "Podravke" iz Koprivnice organizirala ovu nagradu.

Uvjeti uredi

Nagrada se dodjeljuje svake godine. Odnosno razdoblje za objavljene knjige je od 1. kolovoza prethodne godine do kraja kolovoza tekuće godine.

Uvjet da se autori mogu natjecati je taj da su iz Hrvatske, BiH, Slovenije i drugih država EU, a vrste književnih ili publicističkih djela koje se nagrađuje su zbirka pjesama, roman, novela, putopis, zbirka pripovjedaka, knjiga ratnih fotografija i slično.

Autor(i) najbolje knjige dobivaju prigodnu plaketu i skulpturu, a nagrade se svečano uručuje početkom studenoga u Zagrebu, ali i u drugim gradovima.

Prosudbeni sud uredi

Od poznatih osoba su u Prosudbenom sudu bile: Marija Peakić-Mikuljan, Mladen Pavković, Josip Pečarić, Zdravko Tomac, Ljubo Ćesić Rojs, Zvonimir Šeparović, Hrvoje Šošić...

Dobitnici uredi

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 Braniteljski portal (HINA) UBIUDR: "U viteza krunica" najbolja knjiga iz Domovinskog rata za 2009., 3. listopada 2009., preuzeto 8. travnja 2011.
  2. Petrinjski radio[mrtav link] Nikola Blažeković: Najbolja knjiga iz Domovinskog rata, 19. listopada 2010., preuzeto 8. travnja 2011.
  3. Podravka, list dioničkog društva 'Podravka' Koprivnica[mrtav link] (N.Z.I.): Dodijeljena plaketa za najbolju knjigu iz Domovinskog rata, br.1949/29. listopada 2010., preuzeto 8. travnja 2011.
  4. 4,0 4,1 HKV: Romanu "Živa glava" J. E. Bušić nagrada "Bili smo prvi kad je trebalo", preuzeto 19. siječnja 2013.
  5. Bože Vukušić dobitnik nagrade Bili smo prvi kad je trebalo, koprivnica.net, 4. rujna 2013., preuzeto 20. rujna 2013.

Za podatke koji nisu izričiti referencirani:

  • ubiudr.podravka.hr/priznanja/nagrada_najknjiga.htm UBIUDR Podravka - Da se ne zaboravi! (neaktivne stranice)
  • UBIUDR Podravka Arhiv