Nadvojvoda Karl od Austrije

Njegova carska i kraljevska visost Nadvojvoda Karl od Austrije (puno ime: Karl Thomas Robert Maria Franziskus Georg Bahnam; rođen 11. januara 1961) prvi je u nasljednom nizu za titulu cara Austrije i kralja Mađarske, Češke, Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Nadvojvoda Karl
Supružnik Nadvojvotkinja Francesca od Austrije
Djeca
Nadvojvotkinja Eleonore od Austrije
Nadvojvoda Ferdinand Zvonimir od Austrije
Nadvojvotkinja Gloria od Austrije
Dinastija Habsburg-Lotaringija
Otac Otto, nadvojvoda od Austrije
Majka Regina, nadvojvotkinja od Austrije
Rođenje 11. januar 1961.

Porijeklo uredi

Nadvojvoda Karl najstariji je sin i šesto dijete Otta von Habsburga, najstarijeg sina posljednjeg austrijskog cara Karla i Regine od Sasko-Meiningena. Kao unuk posljednjeg cara Austrije i kralja Mađarske nosi oslovljavanje Njegova carska i kraljevska visost nadvojvoda Karl od Austrije. Republika Austrija ne priznaje titule njegove porodice i po austrijskom zakonu on je Karl Habsburg-Lothringen.

Funkcije uredi

Karl je od 1987. godine osnivač i predsjednik organizacije Paneurope-Austria. Dana 13. oktobra 1996. godine izabran je za člana Evropskog parlamenta (Austrijska narodna stranka). Od 19. januara 2002. godine generalni je direktor Organizacije nepredstavljenih nacija i naroda. Neko vrijeme vodio je i televizijski kviz po imenu Who-is-Who na austrijskoj televiziji ORF.

Privatni život uredi

Nadvojvoda Karl živi u gradiću Anif kod Salzburga od 1981. godine. Dana 31. januara 1993. godine oženio se s baronicom Francescom Thyssen-Bornemisza, koja je od tada nadvojvotkinja Francesca od Austrije. S njom ima troje djece.