Nacionalna legija pristojnosti

Nacionalna legija pristojnosti (engl. National Legion of Decency) je bila američka konzervativna, pretežno katolička organizacija, koja je djelovala od 1933. do 1980. godine, nastojeći kao grupa za pritisak sadržaj filmova dostupnih tadašnjoj publici što je moguće više uskladiti sa naukom i službenim stavovima Katoličke crkve, odnosno ukloniti sadržaj koji je smatran "nemoralnim" i štetnim po duhovno zdravlje društva.

Osnovana je 1933. godine pod imenom Katolička liga pristojnosti (sh. Catholic League of Decency) grupa američkih katoličkih biskupa na čelu sa Johnom T. Nicholasom, nadbiskupom Cincinnatija. Poticaj je dao papa Pio XI, odnosno njegov predstavnik u SAD Amleto Giovanni Cicognani u govoru na skupu katoličkih dobrotvornih udruženja, na kome je upozorio da sadržaj tadašnjih filmova predstavlja "pokolj mladosti", odnosno da se "filmovi moraju očistiti". Nicholas je osmislio zakletvu koju su polagali novi članovi, i kojom su se obavezivali da će bojkotirati "nepristojne" i "nemoralne" filmove. Kako bi olakšao identifikaciju takvih filmova, Legija je stvorila sistem filmskih rejtinga sa tri oznake - "A" za svima podobne, "B" za podobne odraslima i "C" za nepodobne, odnosno "osuđene" filmove.

Legiji su podršku dali i konzervativni Jevreji i protestanti te je sljedeće godine promijenila ime u Nacionalna liga pristojnosti. Tada je, prema službenim podacima, njeno članstvo brojalo između 7 i 9 miliona ljudi. Time je bojkot filmova postao ozbiljna opasnost za vodeće hollywoodske studije koji su se jedva oporavljali od posljedica burzovnog kraha odnosno osjećali Veliku depresiju. To ih je potaklo da vlastiti cenzorski Kodeks, koji je bio službeno usvojen 1930. godine ali dotada uglavnom ignoriran, konačno počnu provoditi, odnosno osnuju ured za njegovu primjenu koji je vodio katolički aktivist Joseph I. Breen. Usklađenost Kodeksa sa naukom Katoličke crkve je tako sadržaj hollywoodskih filmova tokom sljedeće dvije decenije gotovo u potpunosti uskladila sa standardima na kojima je inzistirala Legija. Njene osude filmova su se u pravilu odnosile na nezavisne filmove napravljene izvan hollywoodskog sistema, odnosno strane filmove u nezavisnoj distribuciji.

1950-ih su, međutim, ekonomske i kulturne promjene dovele do toga da pojedini hollywoodski sineasti počnu ignorirati Kodeks, a i sam Hollywood počne ublažavati njegove odredbe kako bi se prilagodi sve liberalnijim stavovima i ukusu publike. Nacionalna legija pristojnosti je zbog toga sve više dolazila u sukob sa Hollywoodom, koji će najviše eskalirati tokom spora izazvanog filmom The Pawnbroker 1964. godine. Dvije godine kasnije je Nacionalna legija ponovno postala ekskluzivno katolička organizacija, odnosno preimenovala u Nacionalni katolički ured za filmove (engl. National Catholic Office for Motion Pictures). Kao takva je nastavila davati službene rejtinge filmova sve do 1980. godine kada je službeno postala dio Katoličke konferencije SAD

Vanjske veze uredi