NK Kamen Ingrad

NK Kamen Ingrad je bivši nogometni klub iz Velike.

NK Kamen Ingrad
Nogometni Klub Kamen Ingrad Velika
Nema grba ? Postavite ga sami.
Općenito
Liga trenutno nema
Osnivanje 1929.
Stadion ŠRC Kamen-Ingrad
(10.000 gledatelja)
Ličnosti
Predsjednik Ivica Kolundžić
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući

Povijest uredi

Klub je osnovan 1929. pod imenom NŠK Velika. Nakon 2. svjetskog rata mijenja ime u NK Papuk. 1999. godine NK Papuk po prelasku u Treću ligu mijenja ime u Kamen-Ingrad.

Uspjesi uredi

Do 1998. nisu se ni približili najelitnijem hrvatskom nogometnom društvu. Tada na vlast dolazi Vlado Zec a gradi se ono što je danas vrlo kvalitetan stadion za jedno neveliko mjesto kao Velika. U Trećoj ligi klub osvaja prvo mjesto bez poraza, a u idućoj sezoni golovima Zorana Zekića ulaze u 1. HNL.

U prvoj prvoligaškoj sezoni, 2001./02., klub se od ispadanja spasio, tek, dodatnim kvalifikacijama. Sezonu kasnije redizajnirana momčad osvaja izvanredno 4. mjesto i nastup u Kupu UEFA. Ujesen 2003. Klub prvo igra sa luksemburškom Etzellom koju u gostima dobiva 2:1, a kod kuće doslovno gazi sa 7:0. Sljedi povijesni ogled sa poznatim bundesligašem Schalke 04. U Velikoj nema golova, a u gostima domaći dobivaju sa tijesnih 1:0. Te sezone travnjakom u Velikoj igrali su kasniji golman Panathinaikosa Mario Galinović, Krunoslav Rendulić, napadački dvojac Zekić i Popović. No, te sezone završili su tek kao sedmi u ligi, ipak, izborivši Intertoto kup, u kojem su ih sa 4:1 u Rusiji i 1:0 kod kuće pobijeđuje moskovski Spartak.

Iako je klub tada bio solidan prvoligaš, zbog problema u tvrtki Kamen Ingrad, klub puca iznutra. Plaće kasne, igrači slabo dolaze u klub, i masovno ga napuštaju. U ljeto 2005. klub ostaje bez praktički cijele momčadi. Ipak, pod vodstvom Ivice Matkovića i dvojca Mujčin - Lakić uspijevaju završiti na vrlo dobrom 6. mjestu, i u polufinalu kupa, uz čak 3 pobjede u 4 utakmice protiv ( tada vrlo slabog ) splitskog Hajduka. Prvi strijelac Lakić na ljeto odlazi u berlinsku Herthu.

U travnju 2006. tvrtka Kamen Ingrad odlazi u stečaj, a 13. rujna iste godine Vlado Zec, zbog malverzacija u gospodarskom poslovanju, završava u zatvoru. Početkom 2007. dinastija Zec istjerana je iz kluba kojem je ostavila lijepu prošlost i blizu 6 milijuna eura duga. Novi predsjednik je Ivica Kolundžić.Na kraju sezone klub kao posljednja momčad ispada u 2. HNL.

Sezona 2007./08. u 2. HNL donosi još veće nedaće za klub, koji završava na 14. mjestu i ispada u 3. HNL, čime dolazi do totalnog raspada seniorske momčadi te klub odustaje od nastupa u 3. HNL.

Danas se NK Kamen Ingrad natječe samo u okviru I. kvalitetne lige mladeži za područje Slavonije i to u juniorskoj, kadetskoj, pionirskoj i početničkoj kategoriji.

Stadion uredi

ŠRC Kamen-Ingrad ( 10.000 mjesta — sva sjedeća), izgrađen je 2002. godine i jedan je od najsuvremenijih i najopremljenijih stadiona u Hrvatskoj, te ispunjava sve kriterije UEFA-e.

NK Kamen Ingrad u europskim natjecanjima uredi

Europska natjecanja uredi

Sezona Natjecanje Kolo Država Klub Rezultat
2003./04. Kup UEFA Pretkolo   FC Etzella Ettelbruck 7-0, 2-1
1. kolo   Schalke 04 0-0, 0-1
2004. Intertoto Kup 2. kolo   Spartak Moskva 0-1, 1-4

Poznati igrači uredi

Poznati treneri uredi

Eksterni linkovi uredi