N. G. L. Hammond

Nicholas Geoffrey Lemprière Hammond CBE, DSO (15. novembar 1907 ‒ 24. mart 2001) bio je istaknuti britanski klasični filolog. Tokom drugog svetskog rata radio je u Upravi za specijalne operacije u okupiranoj Grčkoj.

Hammond je srednjoškolsko obrazovanje stekao na Fettes Collegeu,[1] a klasične nauke studirao je na Gonville and Caius Collegeu na Univerzitetu u Cambridgeu. Bio je odličan student i svoje je praznike često provodio istražujući Grčku i Albaniju, i to uglavnom pešice, pa je tako stekao ogromno znanje o tamošnjoj topografiji i terenu, a takođe je i tečno naučio albanski jezik. Zbog tih veština i znanja tokom drugog svetskog rata pridružio se britanskoj Upravi za specijalne operacije. Među njegovim zadacima bile su mnoge opasne misije sabotaže u Grčkoj (naročito na ostrvu Kritu) te u Albaniji. Godine 1944. bio je na čelu Savezničke misije pri grčkom pokretu otpora u Tesaliji i grčkoj Makedoniji.[2] O svojim ratnim danima objavio je memoare 1983. pod naslovom Venture into Greece (Put u Grčku). Odlikovan je britanskom medaljom za posebne zasluge i grčkim ordenom feniksa.

Nakon rata Hammond se vratio naučnoj karijeri i postao predavač na Clare Collegeu u Cambridgeu. Godine 1954. postao je direktor srednjoškolskog Clifton Collegea u Bristolu, a 1962. izabran je za profesora starogrčkog jezika na Univerzitetu u Bristolu, gde je ostao do penzionisanja 1973. Za člana Britanske akademije izabran je 1968,[3] a 1988. za počasnog člana francuskog Centra za novo proučavanje istorije, filozofije i društvenih pitanja u Clermont-Ferrandu (Le Centre des Nouvelles études de l´histoire, de la philosophie et des problèmes sociaux à Clermont-Ferrand).

Hammond se najviše bavio istorijom antičke Makedonije i Epira.[2] Bio je urednik i koautor Kembričke antičke istorije (Cambridge Ancient History)[4] te jedan od dvojice urednika drugog izdanja Oxfordskog klasičnog leksikona (Oxford Classical Dictionary). Značajni su i njegovi radovi o Aleksandru Velikom, u kojima je pre arheoloških otkrića sugerisao povezanost Vergine s Egejom (Aegae), kraljevskim gradom u antičkoj Makedoniji.

Izabrana dela uredi

  1. A History of Greece to 322 B.C. (1959) = "Istorija Grčke do 322. pne."
  2. Epirus: the Geography, the Ancient Remains, the History and Topography of Epirus and Adjacent Areas (1967) = "Epir: Geografija, stari Rimljani, istorija i topografija Epira i susednih oblasti"
  3. Migrations and invasions in Greece and Adjacent Areas (1976) = "Migracije i invazije u Grčkoj i susednim oblastima"
  4. ur. Atlas of the Greek and Roman World in Antiquity (1981) = "Atlas grčkog i rimskog sveta u antici"
  5. Philip of Macedon (1994) = "Filip Makedonski"
  6. The Genius of Alexander the Great (1997) = "Genijalnost Aleksandra Velikog"
  7. The Classical Age of Greece (1999) = "Klasično doba Grčke"
  8. Poetics of Aristotle: Rearranged, Abridged and Translated for Better Understanding by the General Reader (2001) = "Aristotelova Poetika: prerađena i prevedena za običnog čitaoca"
  9. A History of Macedon Volume I: Historical Geography and Prehistory (1972) = "Istorija Makedonije. Tom I: Istorijska geografija i praistorija"
  10. A History of Macedon Volume II: 550-336 B.C. (1979) = "Istorija Makedonije. Tom II: "550-336 pne."
  11. A History of Macedon Volume III: 336-167 B.C. (1988) = "Istorija Makedonije. Tom III: 336-167. pne."
  12. Alexander the Great. King, Commander, and Statesman = "Aleksandar Veliki. Kralj, vojskovođa i državnik".
  13. History of Macedonia = "Istorija Makedonije"
  14. The end of Mycenaean Civilization and Dark Age: the literary tradition = "Kraj mikenske civilizacije i mračno doba: književna predaja"
  15. ur. Oxford Classical Dictionary (drugo izdanje)

Referene uredi

Izvori uredi

  • Clogg Richard. [Obituary], The Guardian, April 5, 2001.
  • Snodgrass, Anthony. "Professor N.G.L. Hammond: Obituary", The Independent, March 28, 2001.

Eksterni linkovi uredi