Nærøyfjord (norveški: Nærøyfjorden = "uski fjord") je fjord u općini Aurland u županiji Sogn og Fjordane u Norveškoj. Zapravo je 18 km dug rukavac fjorda Sognefjord, a ime je dobio po rijeci Nærøydalselvi koja prolazi dolinom Nærøydalen i kod sela Gudvangen se ulijeva u fjord.

Zapadnonorveški fjordovi: Geirangerfjord i Nærøyfjord
Svjetska baštinaUNESCO
 Norveška


Nærøyfjord na mapi Norveške
Nærøyfjord
Nærøyfjord
Lokacija Nærøyfjorda u Norveškoj
Registriran:2005. (29. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, viii
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Uz njegovu zapadnu obalu nalazi se slikovito selo Bakka sa znamenitom drvenom crkvom. Ime je dobio zbog toga što njegova širina ne prelazi 500 m, a udaljenost između vrhova Bakkanosa (1398 m) i Vindegga (1295 m), na suprotnim stranama fjorda, je samo 3 km[1].

Nærøyfjord, zajedno s Geirangerfjordom čini izniman krajolik strmih kristalnih stijena koje se uzdižu oko 1400 metara iznad površine mora (Steganosi u Nærøyfjordu ima visinu 1761 m), te imaju dubinu do 500 metara. Njihov krajolik ima nekoliko prirodnih fenomena kao što su slapovi, podmorske morene i morski sisari. Zbog toga su ovi fjordovi upisani na popis mjesta svjetske baštine u Europi 2005. godine.

Izvori uredi

  1. Store norske leksikon: Nærøyfjorden, Posjećeno 5. siječnja 2011. style="background:#ff9090; color:black; vertical-align: middle; text-align: center; " class="table-no" | No

Vanjske veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Nærøyfjord