Mujo Ulćinaku (alb. Mujo Ulqinaku; pravo ime Mujo Čakuli, alb. Mujo Cakuli, 18961939) je bio albanski oficir u albanskoj kraljevskoj vojsci, koji je poznat po organizovanju otpora protiv Italijana za vreme Italijanske invazije na Albaniju 7. aprila 1939. godine. Nakon smrti dobio je orden Narodnog heroja Albanije.

Mujo Ulćinaku
Karijera
Služba Albanska ratna mornarica
Važnije bitke Italijanska invazija Albanije

Život uredi

Ulćinaku je rođen u Ulcinju (zbog toga su ga zvali i Ulćinaku) u današnjoj Crnoj Gori 1896. godine u porodici ribara i mornara. Još kao mladić bio je u Skadru i u Lješu u trgovačkoj floti. Posle se prijavio u albansku ratnu mornaricu gde je napredovao do čina mornaričkog vodnika. Svoju vojnu službu je poglavito proveo u mornaričkoj bazi u Draču. Ulćinaku je bio jedan od retkih oficira albanske kraljevske vojske koji su pružili otpor italijanskoj vojsci koja je napala Albaniju 7. aprila 1939. godine. U Draču je okupio 360 ljudi i sam je bio naoružan samo mitraljezom i postavio se u centar odbrambene linije. Poginuo je u Draču kada ga je pogodila granata ispaljena sa italijanskog ratnog broda. Njegovo telo nije nikada nađeno.

Nasleđe uredi

Nakon rata u čast Muje Ulćinakua je podignut spomenik ispred Dračke tvrđave. Njegovo ime nosi jedna škola u Draču, jedna ulica u Tirani, od 2005. godine neustavnom odlukom Skupštine opštine i jedna ulica u Ulcinju, umesto ulice Ivana Milutinovića[1], kao i jedna ulica u Prištini.[2] . Godine 1979. snimljen je dokumentarni film Lufton Mujo Ulqinaku (sh. Borba Muje Ulćinakua) koja govori o njegovoj odbrani Drača.

Povezano uredi

Reference uredi

  1. „Ulice u službi nacionalizma”. dan.co.me. Dan onlajn. 5. 10. 2012. Pristupljeno 30. 9. 2013. 
  2. „DP ”Kompleks hotela Trepča” u Mitrovici, spisak radnika koji su stekli pravo na deo prihoda ostvarenog privatizacijom DP ”Kompleks hotale Trepča” u Mitrovici”. kta-kosovo.org. Kosovo Trast Ejdžnsi. 25. 10. 2005. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-04. Pristupljeno 30. 9. 2013.