Mrežna enciklopedija

Mrežna ili internetska enciklopedija jest zbirka javno dostupnog znanja iz raznih područja, dostupna pomoću internet preglednika.

Među laicima česte su zabune između nejednakih pojmova enciklopedije i leksikona. U štampanim izdanjima iz leksikografije, leksikon čini pregledna zbirka naslova i kraćih izvoda o raznim pojmovima, dok prave enciklopedije uglavnom obuhvataju opširnije tematske izvode pojmova s podnaslovima, zaglavljima i pripadnom literaturom. Osim digitalizovane Encyclopædia Britannica, većina ostalih enciklopedija na internetu su započele kao jednostavni internetski leksikoni koji su zatim prerasli u prave razrađene enciklopedije.

Na internetu je postojalo do pedeset raznih opitnih leksikona i enciklopedija, od kojih su mnogi dosad odumrli i nestali. Među njima su najvažnije stručno uređivana englesko-jezična Encyclopædia Britannica i najveća višejezična slobodna internetska enciklopedija Wikipedia.

Po koncepciji razrade, te dostupnosti i uticaju korisnika, razlikuju se tri glavna tipa internetskih enciklopedija: otvoreni tipovi (wiki), poluotvoreni elitni tip i zatvoreni komercijalni tip.

Vidi još uredi