Monsieur Verdoux

Monsieur Verdoux je američki crno-bijeli igrani film snimljen 1947. godine u režiji Charlesa Chaplina, poznat kao jedno od najkontroverznijih ostvarenja u njegovoj filmografiji.

Monsieur Verdoux
kino-poster (1947)
RežijaCharles Chaplin
ProducentCharles Chaplin
ScenarioOrson Welles (ideja)
Charles Chaplin
UlogeCharles Chaplin
Martha Raye
William Frawley
Marilyn Nash[1]
MuzikaCharles Chaplin
FotografijaRoland Totheroh
Curt Courant (van špice)
MontažaWillard Nico
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
11. 4. 1947 (1947-04-11)
Trajanje124 min.
Zemlja Sjedinjene Države
JezikEnglish
Bruto prihod323.000 $ (SAD)
1,mil. $ (međunarodno tržište)[2]

Po žanru predstavlja kombinaciju drame, kriminalističkog filma i crne komedije, a nastao je po zamisli Orsona Wellesa, koji je, pak, inspiraciju pronašao u stvarnim događajima vezanim uz zloglasnog francuskog serijsku ubicu Landrua. U filmu Chaplin tumači naslovnu ulogu - lik skromnog i radišnog bankovnog službenika koji u predratnoj Francuskoj nakon trideset godina službe dobija otkaz, te je prisiljen koristiti ekstremne metode kako bi prehranio porodicu. Radnja prikazuje kako krišom počinje zavoditi usamljene udovice, ženiti se sa njima te ih ubijati kako bi naslijedio njihov novac.

Verdoux je predstavljao važnu prekretnicu u Chaplinovoj karijeri, jer je nakon više od tri decenije tumačio lik koji nema ama baš nikakvih sličnosti niti veza sa popularnom Skitnicom. Publika je taj potez dočekala neprijateljski, a još više dio javnosti gdje je Chaplin prethodnih godina stekao negativni publicitet suđenjima za seks sa maloljetnicama. Chaplinu se zamjeralo što tumači lik ubice, ali još više završnica filma, gdje njegov lik eksplicitno izražava zgražanje nad licemjerjem društva koje je ubistvo nekoliko žena spremno kazniti smrću, dok se generali, političari i proizvođači oružja koji su u ratovima ubili milione veličaju kao heroji. Takav nonkonformistički stav nije dobro "sjeo" američkoj javnosti, koja je još uvijek bila pod uticajem patriotske euforije u Drugom svjetskom ratu, a Chaplin je nedugo potom zbog njega kao navodni ljevičar završio na crnoj listi i bio protjeran iz SAD. Usprkos toga, kasnijim generacijama gledatelja i kritičara se ta oštrina svidjela, te je Verdoux dobio status kult filma.

Izvori uredi

  1. „Actress Marilyn Nash dies, Starred with Chaplin in 'Monsieur Verdoux'”. Variety Magazine. 2011-10-14. Pristupljeno 16. X 2011. 
  2. Tino Balio, United Artists: The Company The Changed the Film Industry, Uni of Wisconsin Press, 1987 p 54

Vanjske veze uredi