Misisipijska kultura

Misisipijska kultura (engleski: Mississippian culture) je bila indijanska arheološka kultura graditelja humaka koja je postojala na području današnjih SAD u posljednjim vijekovima 1. i prvim vijekovima 2. milenijuma. Ime je dobila po dolini rijeke Mississippi, gdje se prvi put počela razvijati i odakle se postepeno širila na zapad i istok. Kao njen početak se tradicionalno uzima 850. a završetak 1500. godina.

Karta koja pokazuje raspon Misisipijske i njima srodnih kultura.

Kao njena glavna karakteristika se navode veća naselja i orijaški piramidalni humci od zemlje, ekonomija temeljena uzgajanju kukuruza, religijski artefakti napravljeni od bakra te složeniji oblici društvene organizacije temeljeni na plemenskim savezima kojima su upravljali poglavice. Iako se misisipijska kultura često navodi kao najrazvijenije ljudsko društvo pretkolumbovske Sjeverne Amerike prije dolaska Evropljana, a nekada i civilizacija, ona nije poznavalo metalurgiju niti pismo.

Naselja misisipijske kulture je u 16. vijeku opisao španski istraživač Hernan de Soto, ali su ona ubrzo nakon toga nestala, što se tumači kao završetak procesa uzrokovanog malim ledenim dobom nekoliko vijekova prije, odnosno posljedicom izloženosti Indijanaca pogubnim bolestima kao što su male i velike boginje. Vjeruje se da određeni broj današnjih indijanskih plemena potiče od misisipijske kulture, a među Cherokeejima se do 19. vijeka sačuvala usmena predaja o gradnji velikih humaka u prošlosti.

Vanjske veze uredi