The Mission (sh. Misija) je britanski historijski film snimljen 1985. godine u režiji Rolanda Jofféa. Scenario je napisao ugledni britanski pisac Robert Bolt inspiriran knjigom Lost Cities of Paraguay američkog jezuitskog svećenika C. J. McNaspyja, odnosno životom katoličkog misionara i mučenika Roquea Gonzáleza y de Santa Cruza, kao i događajima vezanim uz Guarani rat koji se 1756. vodio na tromeđi današnje Argentine, Paragvaja i Brazila. Film, iza koga je stajao tada uticajni producent David Puttnam, se stilom, ali i temom oslanjao na Joffeov prethodni film Polja smrti, odnosno nastojao zapadnoj publici dočarati kako se zakulisne igre i suparništva velikih sila odražavaju na život stanovnika Trećeg svijeta. Kao lokacije je korištena dijelom Kolumbija, a dijelom znameniti vodopadi Iguazu, zaslužni za neke od najimpresivnijih scena.

The Mission
RežijaRoland Joffé
ProducentFernando Ghia
David Puttnam
ScenarioRobert Bolt
Uloge
MuzikaEnnio Morricone[1]
FotografijaChris Menges
MontažaJim Clark
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
16. 5. 1986 (1986-05-16) (Cannes)
Trajanje126 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
latinski
guarani
Budžet16,5 mil. £[2]
Bruto prihod17.2 mil. $ (SAD)

The Mission je prikazan na Kanskom festivalu gdje je doživio trijumf i osvojio Zlatnu palmu. Nakon toga je slijedio niz prestižnih nagrada, ali je publici danas prije svega poznat po muzici koju je napisao Ennio Morricone, a koja danas predstavlja jednu od najpopularnijih i najprepoznatljivijih u njegovom bogatom opusu.

Radnja uredi

Film je smješten u osamnaesto stoljeće kad jezuitski misionari u Južnoj Americi uspostavljaju misije neovisne od španjolske vlasti kako bi domoroce poučili kršćanstvu. U središtu priče je španjolski jezuitski svećenik, otac Gabriel (Jeremy Irons), koji dolazi u južnoameričku džunglu kako bi sagradio misiju i preobratio lokalne Indijance Guarani na kršćanstvo.

Poslije mu se pridružuje reformirani portugalski plaćenik, Rodrigo Mendoza (Robert De Niro), koji vidi jezuitsku misiju kao utočište i mjesto iskupljenja zbog ubojstva svojeg brata.

Mendoza i Gabriel pokušavaju obraniti zajednicu od okrutnih portugalskih kolonizatora (koji pokušavaju porobiti Guaranije), Gabriel nenasilnim metodama, a Mendoza svojim vojničkim vještinama. Misija, koja je donedavno bila pod španjolskom zaštitom, predana je Portugalcima dok je Vatikan (kojeg predstavlja papin poslanik Alta Mirano) naredio jezuitima da se povuku s teritorija iznad slapova.

Konačno, kombinirani španjolski i portugalski napad završava uništenjem misije, mnogi su domoroci pobijeni, kao i svećenici. Mendoza, koji umire spašavajući indijansko dijete na mostu, konačno pronalazi iskupljenje koje je tražio.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Ebert Roger (November 14, 2015). „The Mission”. Review. RogerEbert.com. 
  2. "Puttnam bites back." Sunday Times [London, England] 22 Mar. 1987: 47. The Sunday Times Digital Archive. Web. 8 Apr. 2014.

Vanjske veze uredi