Mirza Idrizović

Mirza Idrizović (rođen u Sarajevu 1939., umro 1997.) je bio filmski i TV režiser i scenarista.

Mirza Idrizović
Biografske informacije
Smrt21. 12. 1997. (dob: 58)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Profesionalne informacije
Zanimanjerežiser, scenarist [1]

Studirao je arhitekturu u Ljubljani, završio je u Sarajevu. Radio kao scenograf na nekoliko igranih filmova, bio asistent nekolicini poznatih stranih i domaćih reditelja (Tomo Janjić, Veljko Bulajić Aleksandar Astrik, Orson Vels), te se bavio filmskom publicistikom i radio kao urednik dokumentarnih i igranih programa na TV Sarajevo.

Filmska karijera uredi

Prvi igrani film ovog autora nosi naslov Ram za sliku moje drage (1968), tema je djetinstvo i odrastanje, prisutna je humorna poetska forma i reference na tadašnji Novi talas. Idrizovićevi filmovi su smjesa humora, nostalgije, nadrealističkog prosedea, te blage tuge. Ovo su osnovne karkteristike i njegovih sljedećih igranih filmova Život je masovna pojava (1970), i Pjegava djevojka (1973)

Novu fazu u svom opusu počinje filmom Miris dunja (1982). Ratnom melodramom koja se bavi odnosom muslimana i jevreja tokom okupacije Sarajeva u Drugom svjetskom ratu. Ovaj film je bio jugoslovnski predstavnik za nagradu Oskar, a dobio je i Zlatnu arenu za scenario. Azra (1988) je drugi film iz Idrizovićeve ratne faze. Ovaj film govori o kraju rata u Sarajevu i položaju žene.

U pripremama za igrani film Bosanski rulet ga zatiče rat u Sarajevu. Radi za producentsku kuću Saga, i režira nekoliko kratkih dokumentarnih filmova različite tematike. Ratni rad autora udruženi u Sagi je nagrađen Feliksom Evropske filmske akademije. Na desetini svjetski festivala je prikazan i Sagin film MGM Sarajevo, gdje je Idrizović bio jedan od trojice reditelja. Režirao je veliki broj kratkih filmova od kojih su najpoznatiji i najnagrađivaniji Pismo, Kasabe, La paloma. Na televiziji će ostati zapamćen kao autor putopisne tv serije Hodoljublja.

Nagrade uredi

Reference uredi

  1. Biografija na imdb.com pristupljeno 6. juni 2015.

Vanjski linkovi uredi