Minhenski sporazum

Münchenski sporazum (češki: Mnichovská zrada; njemački: Münchner Abkommen) je ugovor s kojim je riješena Sudetska kriza. Ugovor je potpisan u Münchenu 29. rujna 1938. između Zapadnih sila i Njemačke.

Münchenski sporazum
Münchenski sporazum

Britanski premijer Neville Chamberlain, francuski premijer Édouard Daladier, njemački kancelar Adolf Hitler, talijanski vođa Benito Mussolini i talijanski ministar vanjskih poslova Galeazzo Ciano na potpisivanju sporazuma 1938.

Generalno
Potpisivanje 29. rujna 1938.
Njemačka München, Treći Reich
Stranke
Strana 1 Strana 2
Strane  Ujedinjeno Kraljevstvo
Francuska Francuska
 Treći Reich
 Italija
Potpisnici Ujedinjeno Kraljevstvo Neville Chamberlain
Francuska Édouard Daladier
Njemačka Adolf Hitler
Italija Benito Mussolini

Sudetska kriza uredi

Nakon što je godine 1937. između Njemačke, Italije i Japana potpisan tzv. Antikominternski Pakt - preteča budućeg Trojnog pakta - Njemačka je godine 1938. poduzela nasilnu aneksiju, tzv. Anschluss Austrije. Hitlerov režim je taj potez opravdavao provođenjem načela o pravu na samoodređenje, odnosno činjenicom da su mnogi Austrijanci sebe smatrali dijelom njemačke nacije od koje su odijeljeni umjetnom granicom.

Hitler je sličan izgovor odlučio primijeniti na Sudete - oblast Čehoslovačke gdje su Nijemci činili većinu. Čehoslovačka vlada je bila spremna da se pokušaju mijenjanja granica odupre oružanim putem, računajući na svoj status vjerne francuske saveznice. Međutim, britanska vlada je držala da još nije u potpunosti spremna za rat pa je nagovorila Francusku da zajedno s njom 30. rujna 1938. sklopi Münchenski sporazum kojim je Njemačkoj priznato pravo na Sudete. Ostavljena na cjedilu, čehoslovačka vlada je podlegla njemačkom ultimatumu. Dok su dio svjetske javnosti ovim događajima bio šokiran i razočaran, veliki dio zapadne javnosti ih je smatrao ispravljanjem versajskih nepravdi te iskorištenom prilikom za postizanje trajnog mira u svijetu.

Raskid ugovora uredi

Te su se nade vrlo brzo izjalovile, kada su mađarska i poljska vlada iskoristile Hitlerov presedan kako bi i one tražile i na kraju dobile čehoslovački teritorij. Do proljeća 1939. autoritet vlade u Pragu je bio tako uzdrman da se u Slovačkoj, na njemački poticaj, razvio separatistički pokret. Koristeći to kao izgovor, njemačke snage su u proljeće 1939. okupirale Češku i uspostavile protektorat u sastavu Reicha, dok je Slovačka uspostavljena kao satelitska država.

Komadanje Čehoslovačke predstavljalo je šok i poniženje za zapadne sile koje su na gaženje sporazuma reagirale garancijom nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Poljske i Rumunjske - država za koje se držalo da će predstavljati slijedeće mete njemačkog, odnosno mađarskog širenja i raskidanjem ugovora. U međuvremenu je, koristeći Hitlerov primjer, Mussolinijeva Italija izvršila invaziju i bez borbe uspostavila vlast u Albaniji.

Povezano uredi

Literatura uredi

  • Noakes, J. & Pridham, G. (2010) [2001]. Nazism 1919–1945: Foreign Policy War, and Racial Extermination. 2 (2nd izd.). Devon: University of Exeter Press. 
  • Noakes, J. & Pridham, G. (2010) [2001]. Nazism 1919-1945: Foreign Policy War, and Racial Extermination. 3 (2nd izd.). Devon: University of Exeter Press. 
  • Bell, P.M.H. (1986). The Second World War in Europe. Harlow, Essex: Longman. 
  • Gilbert, Martin & Gott, Richard (1967). The Appeasers. London: Weidenfeld & Nicolson. 
  • Sir Ivone Kirkpatrick (1959). The Inner Circle. Macmillan Publishers. 
  • Shirer, William L. (1960). The Rise and Fall of the Third Reich. Pan. 
  • Shirer, William L. (1969). The Collapse of the Third Republic: An Inquiry into the Fall of France in 1940. De Capo Press. 
  • Klaus Hildebrand (1991) ((de)). Das Dritte Reich.. München: Oldenbourg Grundriss der Geschichte. 
  • Terry Parssinen (2004). The Oster Conspiracy of 1938: The Unknown Story of the Military Plot to Kill Hitler. Pimlico Press. ISBN 1-84413-307-9. 
  • Viscoumt Maugham (1944). The Truth about the Munich Crisis. William Heinemann Ltd. 
  • Zimmerman, Volker (1999). Die Sudetendeutschen im NS-Staat. Politik und Stimmung der Bevölkerung im Reichsgau Sudetenland (1938-1945). Essen. ISBN 3-88474-770-3. 
  • Reinhard Müller (1943). Deutschland. München and Berlin :: Sechster Teil, R. Oldenbourg Verlag. 
  • Herzstein, Robert Edwin (1980). The Nazis. World War II series. New York: Time-Life Books. 
  • McDonough, F. (2002). Hitler, Chamberlain and Appeasement. Cambridge: Cambridge University Press. 

Vanjske veze uredi