Minangkabau je naziv za etničku grupu koja živi u zapadnom dijelu indonežanskog otoka Sumatra.

Minangkabau, srodni Malajcima, se od većine ostalih indonežanskih naroda razlikuju po tome što je njihovo društvo matrilinerano. S vremenom su razvili složeni sistem društvenih pravila poznat kao adat.

Taj je sistem, odnosno njegova nekompatibilnost sa islamom, bio razlogom sukoba unutar Minangkabau naroda početkom 19. vijeka. Pristaše muslimanskog reformskog pokreta, poznatog kao Padri, sukobili su se sa pristašama adata te je tako započeo tzv. Padri rat godine 1821. U njega su se umiješali holandski kolonijalisti, koji su porazili Padrije i godine 1837. uspostavili svoju vlast nad Minangkabau područjima.

No taj je događaj natjerao Padrije i sljedbenike adata da se pomire, odnosno da stvore novi sistem koji će biti sinteza adata i islama.

Nakon toga su se Minangkabau počeli isticati kao vješti trgovci, ali i pisci i naučnici. Upravo je među njima bilo jezgro indonežanskog pokreta za nezavisnost od holandske vlasti.

Danas se Minangkabau ističu nastojanjima da indonežansko društvo usklade s načelima islama.

Minangakabaua danas ima oko 8 miliona. Većina živi u Sumatri i u ostalim dijelovima Indonezija, ali značajna zajednica postoji i u Maleziji.

Eksterni linkovi uredi