Milun Marović (Čačak, 15. septembar 1947Libija, 19. oktobar 2009) je bio geolog, redovni profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i nekadašnji reprezentativac SFRJ u košarci.

Milun Marović

Pošalji fotografiju

Lične informacije
Datum rođenja 15. septembar 1947.
Mesto rođenja Čačak (FNRJ)
Datum smrti 19. oktobar 2009.
Seniorski klubovi
God. Klub
KK Radnički Beograd
Reprezentacija
Jugoslavija

Bio je predsednik Saveta Instituta za regionalnu geologiju i paleontologiju, upravnik Zavoda istog instituta i šef katedre za dinamičku geologiju.

Karijera uredi

Geologija uredi

Geologiju je studirao na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, gde je diplomirao 1970. godine, na smeru za regionalnu geologiju Geološkog odseka fakulteta. Magistrirao je 1976. godine na smeru za geološko kartiranje, a doktorirao 1981. godine, sa temom iz oblasti tektonike. Za asistenta pripravnika je prvi put izabran 1975. godine. Prošao je kroz sva nastavna zvanja, a za redovnog profesora izabran je 1993. godine. U bogatoj i uspešnoj nastavničkoj karijeri predavao je, na osnovnim i poslediplomskim studijama: tektoniku, neotektoniku, geologiju Jugoslavije, geologiju Srbije, geologiju Balkanskog poluostrva.

Marovićeva naučna i stručna aktivnost bila je usmerena na rešavanje problema iz neotektonike, seizmotektonike, strukturne geologije i regionalne geologije. Objavio je više od 120 naučnih radova, šest monografija domaćeg i jednu monografiju međunarodnog značaja. Bio je dobitnik nagrade za razvoj regionalne geologije „Jovan Žujović“.

Košarka uredi

Kao košarkaš je, tokom čitave karijere, igrao u beogradskom Radničkom. Bio je član generacije koja je osvojila titulu prvaka Jugoslavije i dva nacionalna kupa. Za reprezentaciju je odigrao 96 utakmica. Osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Barseloni, 1973. godine, i srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Portoriku 1974. godine. Bio je predsednik Košarkaškog saveza Beograda i član Predsedništva Košarkaškog saveza SR Jugoslavije. Za sportsku aktivnost nagrađen je Oktobarskom nagradom Beograda, Majskom nagradom Srbije, Ordenom Nemanje trećeg reda.

Umro je 19. oktobra 2009. godine u saobraćajnoj nesreći u Libiji. Sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

U maju 2016. godine izdata je knjiga napisana od strane grupe autora pod nazivom "Milun - životne staze Miluna Marovića. Od košarke do tektonike."

Izvori uredi