Koordinate: 36° 44′ S.g.š., 24° 25′ I.g.d.

Milos (grčki gr: Μήλος) je jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Kikladi i Periferiji Južni Egej. Središte ostrva i istoimene opštine je gradić Plaka.

Milos (Μήλος)
Podaci
Država  Grčka
Glavno naselje Plaka
Površina 160,1 km²
Najviši vrh Profitis Elijas (748 m)
Broj stanovnika 4.771 st. (2001)

Milos je poznat ka nalazište jedne od najlepših statua iz vremena stare Grčke, Miloskoj Veneri, koja se danas nalazi u pariskom Luvru.

Poreklo imena uredi

Ostrvo je dobilo ime po grčkoj reči za jabuku (grč. "milo").

Prirodni uslovi uredi

 
Pogled na turističku zonu na Milosu
 
Slikovita Plaka je najvažnije mesto na Milosu

Milos je jedno od većih ostrva Kiklada, udaljeno oko 150 km južno od Atine. To je i najzapadnije veće ostrvo Kiklada. Najbliže značajnije ostrvo Milosu je manji Kimolos na svega 2-3 km ka severozapadu. Najveća dužina ostrtva je u pravcu istok-zapad, oko 23 km, dok je u pravcu sever-jug najviše 13 km. Ostrvo je prilično razuđeno i planinsko u većem delu. Postoji nekoliko malih dolina, koje su pogodnije za zemljoradnju.

Milos spada u ostrva Kiklada koja su udaljena od kopna i imaju stalan nedostatak vode usled sušne sredozemne klime sa dugim, žarkim i sušnim letima i blagim i ne baš kišovitim zimama. Biljni i Životinjski svet su takođe osobeni za ovu klimu, a od gajenih kultura dominira maslina.

Istorija uredi

Za Milos, kao i za celokupne Kiklade, je neobično važno razdoblje kasne praistorije, tzv. Kikladska Civilizacija, zavisna i bliska Kritskoj. Na ostrvu je nađeno i mnogo grnčarije iz ovog razdoblja, uglavnom figurina. Tokom stare Grčke Mikonos je prvo bio naseljen Dorcima, a zatim jedan od malih polisa u veoma važnom delu Grčke. Tokom Peloponeskog rata polis Milos je bio neutralan, ali ga je kasnije osvojila Antička Atina.

Posle toga Milosom je vladao stari Rim, a zatim i Vizantija. 1204. g. posle osvajanja Carigrada od strane Krstaša Kikladi potpadaju pod vlast Mlečana, pod kojima ostaju vekovima, do 16. veka, kada novi gospodar postaje osmansko carstvo. Stanovništvo Milosa nije bilo jače uključeno u Grčki ustanak 20ih godina 19. veka, ali je ostrvo odmah pripalo novoosnovanoj Grčkoj. Međutim, razvoj nove države nije sprečio iseljavanje mesnog stanovništva u 20. veku. Poslednjih decenija ovo je umanjeno razvojem turizma.

Stanovništvo uredi

Glavno stanovništvo na Milosu su Grci. Poslednjih decenija broj stanovnika je ponovo u porastu zahvaljujući turizmu. Najveća naselja su Plaka i Adamas, najvažnija luka na ostrvu.

Privreda uredi

Privreda Milosa se zasniva na turizmu, pomorstvu i rudarstvu (gips, pucolan), a manje na tradicinalnoj poljoprivredi (južno voće, masline, vinova loza).

Eksterni linkovi uredi