Michael Richard Pompeo (30. decembar 1963 -) je američki republikanski političar i poslovni čovjek, koji je od 2017. godine vršio dužnost direktora CIA-e u administraciji predsjednika Donalda Trumpa. Prije toga je od 2011. vršio dužnost člana Predstavničkom doma Kongresa za 4. izborni okrug Kansasa.

Mike Pompeo
državni sekretar SAD
nominacija
Preuzima dužnost
31. mart 2018
PredsjednikDonald Trump
DeputyJohn Sullivan
SucceedingRex Tillerson
6. direktor CIA-e
Preuzeo dužnost
23. januar 2017
PredsjednikDonald Trump
DeputyGina Haspel
PrethodiJohn O. Brennan
SlijediGina Haspel (nominacija)
Member of the U.S. House of Representatives
from Kansas's Šablon:Ushr district
Na položaju
3. januar 2011 – 23. januar 2017
PrethodiTodd Tiahrt
SlijediRon Estes
Lični detalji
RođenjeMichael Richard Pompeo
30. 12. 1963. (1963-12-30) (dob: 60)
Orange, Kansas, SAD
Politička strankaRepublican
Supružnik/ciSusan Pompeo
Djeca1
ObrazovanjeUnited States Military Academy (BS)
Harvard University (JD)
Vojna služba
Vjernost SAD
Služba/rod Sjedinjene Američke Države Army
Godine službe1986–1991[1]
ČinŠablon:Dodseal kapetan[1][2]
Unit2. eskadron 7. konjičke pukovnije, 4. pješadijska divozija
Bitke/ratoviZaljevski rat
*ovisno o potvrdi od strane Senata

14. marta 2018. je predsjednik Trump, nakon smjene državnog sekretara Rexa Tillersona najavio kako će na njegovo mjesto nominirati Mikea Pompea.

Biografija uredi

Pompeo je rođen u gradu Orange u Kaliforniji, te odrastao u porodici koja je sa očeve strane italijanskog porijekla. Nakon završene škole se uspio upisati na prestižnu Vojnu akademiju u West Pointu koji je 1986. godine završio kao prvi u klasi. Potom je pet godina kao oficir američke vojske i sudjelovao u Zaljevskom ratu, završivši službu u činu kapetana. Nakon odlaska iz vojske je upisao Pravni fakultet na Harvardu gdje je, između ostalog, bio u uredničkom kolegiju prestižnog studentskog časopisa Harvard Law Review. Nakon diplome je nekoliko godina radio za prestižnu washingtonsku advokatsku tvrtku Williams & Connolly. Godine 1998. se preselio u Wichitu u Kansasu gdje je zajedno sa nekoliko prijatelja sa Vojne akademije osnovao kompaniju za proizvodnju avionskih dijelova, koja je, između ostalih, postala poslovno povezana sa Koch Industries i Bain Capital.

Pompeo je u politiku službeno ušao 2010. godine kada se na izborima za mjesto kongresnika kandidirao u 4. okrugu Kansasa te uspio ishoditi republikansku nominaciju u srazu sa nekoliko lokalnih republikanskih političara. Pompeo je, usprkos kontroverzi vezanih uz (kasnije izbrisani) tvit koji je protumačen kao rasističko vrijeđanje demokratskog protivnika Raj Goylea, premoćno osvojio mandat na općim izborima. Mandat je uspio bez problema obraniti na sljedeća tri izbora (2012, 2014 i 2016. godine).

Pompeo, koji služi kao đakon Evangeličke prezbiterijanske crkve, se među republikanskim kongresnicima isticao po svojim desničarskim i konzervativnim stavovima. Žestoko je kritizirao administraciju predsjednika Baracka Obame, ali i zvižače koji su za vrijeme njegovog mandata razotkrili masovno prisluškivanje i kršenje ljudskih prava. Posebno se obrušio na Edwarda Snowdena za koga je tvrdio da bi ga trebalo pogubiti zbog veleizdaje.

Trump ga je za mjesto direktora CIA-e predložio 18. novembra 2016. godine, a potvrđen je od Senata 23. januara 2017. godine te preuzeo dužnost. Za vrijeme mandata je zbog svojih izjava, prije svega usmjerenih protiv Irana, stekao status jednog od vodećih jastrebova Trumpove administracije.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi