Melanie Rachel Marcus je izmišljeni lik iz američko-kanadske serije Queer as Folk, drame o životu grupe gejeva i lezbejki u Pittsburghu, Pennsylvania. Ona je jedna od dva centralna lezbejska lika u seriji, drugi je njena partnerska, Lindsay Peterson. Lik je tumačila američka glumaca Michelle Clunie. U originalnoj britanskoj, istoimenoj seriji Russell T. Daviesa odgovarajući lik se zvao Lisa Levene. Melanie je u dugoj vezi sa Lindsay sa kojom u toku serije dobije dvoje dece i sa kojom sklopi nezvanični brak.

Melanie Marcus
Lik iz serijala Queer as Folk
Debi sezona 1, epizoda 1
Odlazak sezona 5, epizoda 13
Autor Ron Cowen
Daniel Lipman
Portratirao/la Michelle Clunie
UK pranjakLisa Levene (Saira Todd)
Detalji
Nadimak Mel
Alias Melanie Rachel Marcus
Spol ženski
Zanimanje advokatkinja
Obitelj {{{porodica}}}
Bračni drug(ovi) Lindsay Peterson (supruga)
Djeca Gus Peterson-Marcus
Jenny Rebecca Novotny-Marcus
Rodbina Rita (rođaka)

Premise uredi

Melanie je prikazana kao osoba koja je veoma posvećena i porodici i karijeri, što nekada može da bude izvor problema, kao i prijateljima, kojima rado izlazi u pomoć svojim pravnim savetima. Ona se ne plaši da kaže ljudima šta misli i ići će do kraja da učini Lindsay i Gusa srećnim.[1] Melanie je generalno opisana kao jaka, hrabra i ambiciozna[2] S druge strane, njene mane su nestrpljivost i problem sa kontrolom besa.[3]

Pregled uredi

Melanie je advokatinja u uspešnoj advokatskoj firmi, u kojoj kasnije postaje i partnerka. Odgajana je kao Jevrejka, ali se kroz seriju ne prikazuje njena religioznost, tako da se može posmatrati kao isključivo kulturna Jevrejka. U početku serije ona i Lindsay su partnerke već pet godina. Tokom serije Brian Kinney, dobar prijatelj sa Lindsay i biološki otac njenog sina Gusa, predstavlja glavnu temu svađa između njih dve, ali mu ona konačno dozvoljava da ima aktivno prisustvo u njihovim životima.

Tokom prve i druge sezona ona je jedina u porodici koja zarađuje, dok Lindsay odgaja dete. Ova odgovornost stvara napet odnos između njih dve. Tokom perioda nestabilnosti u vezi, Melanie ima seks za jedno veče sa ženom koju upoznaje kod prijateljice. Nakon što je priznala prevaru Lindsay, Melanie se seli na par meseci kod svoje rođake, ali se njih dve pomire i nastave da žive zajedno kada Brian pristane da potpiše papire o odricanju od roditeljskih prava nad Gusom u korist Melanie.

U drugoj sezoni Lindsay predloži da se venčaju. Znajući da ta zajednica nema pravnu osnovu i insistirajući na stavu da parče papira ne može da potvrdi njihovu ljubav, Melanie najpre odbija. Kasnije, međutim, ona zaprosi Lindsay i njih dve se venčaju na ceremoniji koju im organizuju prijatelji.

Melanie je, takođe, veoma bliska sa Tedom, koji vodi finansijske knjige za nju i Lindsay. Njihov odnos je jak i stabilan sve dok se ne otkrije da je Ted ukrao pare iz fonda za Gusovo školovanje. Ted priznaje svoje greške i vremenom mu njih dve opraštaju.

Tokom treće sezone Melanie priznaje da ona ne može imati dece, zbog infekcije koja ju je učinila sterilnom. Nakon operacije kojom povrati fertilitet, ona želi da rodi drugo dete nje i Lindsay. Spermu je donirao Michael nakon svađe oko potpisivanja papira o odustajanju od roditeljskih prava. Melanie, međutim, kasnije ipak dozvoljava Michaelu da deli roditeljska prava.

Tokom Melaniene trudnoće sa Jenny Rebeccom, ona otkriva da Lindsay ima aferu sa muškarcem, Samom Auerbachom, poznatim umetnikom čiji je rad prikazan u Lindsaynoj galeriji. Melanie je besna, posebno zato što ju je Lindsay prevarila sa muškarcem i prekida vezu.

U poslednjoj sezoni, nakon eksplozije podmetnute bombe u Babylonu, Lindsay i Melanie rešavaju da se ponovo pomire. U poslednjem pojavljivanju njih dve otkrivaju da su rešile da se presele u Toronto, kako bi izbegle probleme koje bi mogle da imaju u konzervativnoj Americi kao lezbejski par i istopolni roditeljski par.

Kritike uredi

Kritike koje su dolazile uglavnom iz redova LGBT zajednice vezani su za zastupljenost i predstavljanje lezbejskih likova u seriji generalno, pa se u tom smislu odnose i na lik Melanie. U tekstu koji pravi paralelu između britanske i kanadsko-američke verzije serije na sajtu AfterEllen kaže se da su likovi Melanie i Lindsay stavljeni sa strane u dosadne, seksističke i stereotipne priče.[4] Sarah Warn za AfterEllen primećuje da su u prve dve sezone jedina dva lezbejska lika prikazana kako se svađaju u vezi sa novcem, nedostatom seksa ili u vezi sa Brianom.[3] Takođe, kritikuje seriju, koja "ironično za kontroverznu seriju, koja pomera granice […] koristi rodne stereotipe u njihovim ekstremima": muškarci ne žele da se obavezuju, dok žene nastoje da "skrase".[3] Takođe, njih dve su prikazane sa stereotipno "ženski" osobinama: vole da gunđaju, da se svađaju i opsednute su majčinstvom.[3]. Kritike generalno prebacuju kreatorima serije to što su ova dva lika, koja bi mogla da imaju "svoje živote", svode samo na dve teme: podrška muškim junacima serije i tema majčinstva. Kritike na račun zapostavljanja lezbejske priče u seriji Queer as Folk su bile opšte mesto, tako da komentarišući raskid između Mel i Lindsay u poslednjoj epizodi četvrte sezone, Malinda Lo za AfterEllen šaljivo primećuje da "postoje samo dve lezbejke u Pittsburghu, pa ćemo ih verovatno videti ponovo zajedno u narednoj sezoni".[5]

Izvori uredi

  1. „Melanie Marcus”. Pristupljeno 21.4.2010. 
  2. „Melanie Marcus”. Showtime. Arhivirano iz originala na datum 2010-05-02. Pristupljeno 21.4.2010. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Sarah Warn (mart, 2003.). „Queer as Folk Season Three: Will the Lesbians Finally Get a Life?”. AfterEllen. Arhivirano iz originala na datum 2007-02-13. Pristupljeno 21.4.2010. 
  4. „The British "Queer As Folk": It’s not just for the boys”. AfterEllen.com. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-29. Pristupljeno 21.4.2010. 
  5. Melinda Lo (juli, 2004). „Lesbians to Watch This Summer”. AfterEllen. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-22. Pristupljeno 21.4.2001.