Meiteis predstavljaju etničku grupu koja čini većinu u dolini Manipur, te se stoga za njih ponekad koristi izraz Manipuri. Meitei čini sedam plemena ili klanova s historijom koja datira od 1. vijeka.

Žene Meitea su tradicionalno uživale ravnopravnost s muškarcima, a danas igraju važnu ulogu u društvenom i ekonomskom životu zajendice; njihov utjecaj je posebno izražen na tržnicama gdje dominiraju u trgovini povrćem i tradicionalnom odjećom.

Meitei su poznati po sklonosti prema sportu, posebno prema hokeju na travi i polou koji kod njih uživa dugu tradiciju. Meitei također imaju vlastitu borilačku vještinu poznatu pod nazivom thang ta, koja je odnedavno priznata od međunarodnih organizacija za borilačke vještine.

Glavnina stanovništva je koncentrirana u dolini Imphal u Manipuru, dolini Cachar u Assamu, Tripuri, Bangladešu i Mjanmaru. Većina Meiteia su sljedbenici Vaishnavite hinduizma pomiješanih s tradiocionalnim vjerovanjima. Dio Meiteia ispovijeda drevnu Meitei religiju zvanu Sanamahi laining. Meitei Pangal, manja skupina Meiteia, ispovijeda islam. Postoje pojedinci koji su se preobratili na kršćanstvo i bahaizam.