Meher Baba (25. 2. 1894. - 31. 1. 1969.), rođen kao Merwan Sheriar Irani je indijski mistik i duhovni vođa koji se je 1954. javno proglasio Avatarom svojeg doba.

Meher Baba
Meher Baba (1925)

Odrastao je u uobičajem okolnostima i nije pokazivao inklinaciju prema duhovnim pitanjima. Međutim, sa 19 godina je imao kratak kontakt s muslimanskom sveticom Hazrat Babajan kojim je započela njegova sedmogodišnja duhovna transformacija. Tijekom nekoliko sljedećih mjeseci je stupio u kontakt s još četiri sveta čovjeka, a sve ih je nazvao skupnim imenom "pet savršenih učitelja". Sljedećih je sedam godina proveo duhovno se uzdižući uz Upasni Maharaja, jednog od učitelja, a potom je započeo s javnim radom. Samo ime Meher Baba znači "Suosjećajni Otac", a nadjenuli su mu ga prvi sljedbenici.

Od 10. srpnja 1925. pa sve do smrti, Meher Baba se odlučio na šutnju, a komunicirao je putem ploče s abecedom ili jedinstvenim pokretima ruku. On i njegovi mandaliji, odnosno sljedbenici, su provodili velike količine vremena u izolaciji, nerijetko posteći. Takve bi periode prekidao zbog putovanja širom svijeta, javnih okupljanja, te humanitarnim radom, uključujući rad s gubavcima, siromasima i mentalno oboljelima.

1931. godine je prvi puta putovao na Zapad i pritom privukao velik broj sljedbenika. Tijekom 1940-ih je radio sa zagonetnom skupinom ljudi koje je procijenio naprednim dušama i za koje je koristio naziv mast. Od 1949. je putovao Indijom inkognito u pratnji izabranih mandalija, nazivajući to svojim Novim Životom. 10. veljače 1954. se je proglasio Avatarom, odnosno inkarnacijom boga.

Dvije automobilske nesreće u kojima je sudjelovao kao putnik (u SAD-u 1952. i u Indiji 1956.) su uvelike ograničile njegovu pokretnost. 1962. je pozvao svoje sljedbenika sa Zapada u Indiju na masivni darshan koji je nazvan "Okupljanje Istoka i Zapada". Zabrinut povećanom upotrebom LSD-a i drugih psihodeličnih droga, Meher Baba se je 1966. osvrnuo na taj trend i rekao kako ne donosi nikakve istinske prednosti. Usprkos sve lošijem zdravlju, nastavio je sa svojim "univerzalnim radom", uključujući postenje, izolaciju i meditaciju sve do smrti 31. siječnja 1969. Njegov samadhi (grobnica) u Meherabadu u Indiji privlači hodočasnike iz cijelog svijeta.

Vanjske veze uredi