Megan Mullally (Los Angeles, 12.11. 1958. -) SAG-om i Emmyjima nagrađivana irskoamerička glumica, voditeljica talk showa, pjevačica i komičarka, najpoznatija po ulozi Karen Walker u TV-seriji Will & Grace.

Megan Mullally
glumica, pjevačica
Mullally na konvenciji San Diego Comic-Con International, jul 2011.
Biografske informacije
Rođenje12. 11. 1958. (1958-11-12) (dob: 65)
Los Angeles, SAD
Supružnik
  • Michael A. Katcher (v. 1992 —  r. 1996)
  • Nick Offerman(v. 2003)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica, pjevačica
Opus
Djelatni period1981–present
Znamenite uloge
Službene stranice
meganmullally.net

Biografija uredi

Megan Mullally je život započela u Los Angelesu, u porodici oca Cartera Mullallyja Jr. koji je radio kao ugovorni glumac za Paramount Pictures, i majke koja je bila foto-model. U dobi od 7 godina se preselila u Oklahoma City, a tamo je otkrila sklonost baletu.

Na Northwestern Universityju je pohađala tečajeve iz engleske književnosti i drame, ali nije diplomirala. Umjesto toga se 1981. vratila u Los Angeles i posvetila profesionalnoj glumačkoj karijeri. Prva uloga je bio lik prostitutke u filmu Risky Business.

Nakon toga je uglavnom glumila sporedne likove. Na Broadwayu je 1994. imala debi u mjuziklu Grease. Godine 1998. je angažirana za sitcom Will & Grace, gdje je tumačila lik Karen Walker, za koji je dva puta dobila nagradu Emmy.

Megan Mullaly je 1990-ih bila udana za holivudskog agenta Michaela Katchera. Godine 1999. je časopisu The Advocate priznala vlastitu biseskualnost. 2003. godine se, pak, udala za Nicka Offermana, glumca koji je povremeno nastupao u Will & Grace, i danas s njim živi u Hollywoodu.

Karijera uredi

Televizija uredi

Mullally se preselila u Los Angeles 1981. Nakon dve nedelje kao klijent agencije William Morris, počela je da se pojavljuje sa malim ulogama u filmovima i na televiziji, kao što je Murder She Wrote sa Angelom Lansbury. Debitovala je u seriji The Ellen Burstyn Show i gostovala u popularnim komedijama kao što su Seinfeld, Frasier, Wings, Ned and Stacey, Mad About You, i Just Shoot Me!. Bezuspešno je konkurisala za ulogu Elaine u Seinfeld -u; Julia Louis-Dreyfus je dobila ulogu.

Godine 1998. Mullally je počela da tumači lik Karen Walker, ekscentričnu asistentkinju Grace Adler sa piskavim glasom, u NBC-evoj seriji Will & Grace. Osvojila je nagradu Emmy za najbolju sporednu žensku ulogu u humorističnoj seriji 2000. i 2006. godine, a nominovana je i 2001., 2002., 2003., 2004. i 2005. godine. Dva puta je osvojila Screen Actors Guild nagradu za najbolju žensku ulogu u humorističnoj seriji 2002. i 2003. godine, i sa kolegama Eric McCormackom, Debrom Messing i Sean Hayesom, podelila je Screen Actors Guild nagradu za najbolju glumačku ekipu u humorističnoj komediji 2000. godine. Bila je nominovana svake godine od 2000. do 2003., za nagradu Golden Globe (Zlatni Globus) za najbolju sporednu žensku ulogu - serija, miniserija ili televizijski film. Iako je njen glas nešto dublji, stvorila je preterano visoki glas za njrnu ulogu. Mada je u prvoj epizodi serije koristila njen pravi glas. Serija Will & Grace se završila u maju 2006.

Nakon Will & Grace, Mullally je vodila svoj talk show, The Megan Mullally Show, koji je počeo sa emitovanjem septembra 2006. Otkazan je početkom 2007. zbog slabog rejtinga.

Mullally je 2006. bila domaćin TV Land nagrada. Pojavila se u reklamama za M&M slatkiše i vebsajt CheapTickets. Pozajmila je glas majci lika kojeg je glumio Neil Patrick Harris u CBS-evoj seriji How I Met Your Mother, i gostovala je u seriji Campus Ladies. Bila je u jednoj epizodi drame Boston Legal 2007. godine. Trećeg jula 2008., Mullally se pojavila u epizodi Kathy Griffin serije My Life on the D-List, i pojavila se u NBC-evoj hit seriji 30 Rock, 30. oktobra, pored njene prijateljice Tine Fey. Mullally je glumila socijalnog radnika iz agencije za usvajanje dece. Marta 2009. Mullally je glumila u ABC-evoj seriji In The Motherhood. Serija je ubrzo bila otkazana.

Pozorište i muzika uredi

Debitovala je na Broadway-u 1994. u mjuziklu Grease kao Marty, sa Rosie O'Donnell, a kasnije se pojavila u mjuziklu How to Succeed in Business Without Really Trying sa Matthew Broderickom.

U Los Angelesu, pojavila se u njenoj predstavi, Sweetheart, 1999.; u The Berlin Circle, za šta je osvojila LA Weekly Theater Award i Back Stage West Garland Award 2000. godine; i u predstavi Mayhem 2003.

Mullally je igrala Elizabeth u Mel Brooksovom mjuziklu, Young Frankenstein. Lik Elizabeth je proslavila Madeline Kahn u filmu Young Frankenstein. Megan izvodi pesme na i na albumu: "Please Don't Touch Me," "Deep Love," i "Surprise." Njen lik je bogata verenica doktora Frankenstajna, koja prekida veridbu sa njim nakon što se zaljubi u njegovo čudovište. Kojege su joj bili dobitnici Tony nagrade Roger Bart, Sutton Foster, Andrea Martin, i Shuler Hensley. Probe za predstavu su počele u junu 2007. Premijera predstave je bila 8. novembra 2007. Mullally je odigrala poslednju predstavu 3. avgusta 2008.

Mullally je takođe i pevačica u njenoj grupi The Supreme Music Program. Bend je izdao tri albuma, The Sweetheart Break-In, Big as a Berry i Free Again!. Snimila je duet sa Carly Simon u pesmi The Right Thing To Do za album Will & Grace: Let the Music Out!. Treći album grupe SMP se originalno zvao The Many Moods… Vol, 1, ali je naziv promenjen pre izlaska albuma. Album Free Again!je pušten u prodaju preko interneta 28. jula 2007.

Film uredi

Debitovala je na filmu kao prostitutka u filmu Risky Business, a takođe glumi u Stealing Harvard, Anywhere but Here i u komediji Rebound. Pozajmljivala je glas za nekoliko likova u crtani filmovima, kao što su The Flintstonesi 1990-ih, Batman: The Animated Series, King of the Hill,, Diznijev film Teacher's Pet,, Bee Movie. Takođe je imala ulogu u filmu iz 2001. "Monkeybone" kao sestra lika koga glumi Brendan Fraser. Mullally glumi profesora pevanja u predstojećem filmu Fame u kome će da glume Debbie Allen, Charles S. Dutton, Kelsey Grammer, Bebe Neuwirth, Paul McGill i Paul Iacono.

Eksterni linkovi uredi