Medovina ili gvirc (gverc) jest vino od meda i, pored medene rakije (medica, medenica, medovača), najvjerojatnije jedno od najstarijih alkoholnih pića koje je čovjek konzumirao. Medovinu dobijemo fermentacijom otopine prirodnog meda koji bi trebao biti što tamnije boje (medljika, kesten...) da dobijemo što tamniju boju. Postupak je isti kao i kod proizvodnje vina od grožđa. Proizvodi se kao alkoholno, obično oko 13-14% alkohola ali i kao bezalkoholno piće. Kvaliteta obje vrste ovisi o kvaliteti meda, samom postupku prilikom fermentacije i skladištenja i grožđu. Medovina je poznato piće koje popravlja krvnu sliku, okrepljuje organizam, poboljšava apetit i usporava starenje organizma.

Medica - medena rakija proizvedena u Međimurju

Medovina - recept je za 10 litara.

Sastojci smjesa:

  • 1 litra prokuhane i ohlađene vode
  • 10 dkg meda
  • 2 kg opranog zrnja grožđa

Priprema smjese za medovinu:

Grožđe stavimo u čistu posudu i u njoj ga izmuljamo. Dodamo vodu i med. Dobivenu smjesu dobro promiješamo i ulijemo u 3-4 litarnu bocu. Nekoliko puta dobro protresemo da ljuske grožđa padnu na dno. Smjesu ostavimo da počne vrenje na sobnoj temperaturi. Za 2-5 dana počinje vrenje koje završava za otprilike 7 dana. Tada je smjesa spremna za pripremu medovine.

Sastojci medovina:

  • 4 litara vode
  • 2 kilograma meda

Priprema medovine:

U veći lonac ulijemo 4 litre prethodno prokuhane i ohlađene vode. Dodamo 2 kilograma meda promješamo i stavimo na vatru. Prilikom kuhanja trebamo skidati pjenu, a u slučaju da nam tekućina počinje vrijeti ulijemo malo hladne vode. Ohlađenu smjesu prelijemo u 10 litarnu staklenku dodamo prethodno pripremljenu smjesu promućkamo i pokrijemo gazom ili cjediljkom. Staklenka se drži na toplom i promućkamo je svaki dan. Nakon 6-7 dana počinje vrenje. Kad počinje vrenje u staklenki (šum) dopunimo prokuhanom i ohlađenom vodom začepimo čepom od pluta kroz koji prolazi plastična cijev za fermentaciju.

Vrenje i zrenje medovine traje otprilike 3 mjeseca. Tijekom tog vremena odvajamo talog. Prelijemo pažljivo u drugu posudu. Staklenku operemo i vratimo medovinu u nju. Tako čuvamo do proljeća na sobnoj temperaturi. Čistimo od taloga i tad treba dozrijevati kao vino do ljeta. Medovina spremljena na taj način ima oko 14% alkohola, a količina alkohola ovisi o dužini i načinu vrenja medovine.

Vanjske veze uredi