Za ostala značenja, vidi Mayfair (razvrstavanje).

Mayfair predstavlja elitno bogataško područje londonskog West Enda, smješteno na istočnom rubu Hyde Parkau Westminsteru, između ulica Oxford Street, Regent Street, Piccadilly i Park Lane, a koje se smatra najskupljim područjem Londona i jednim od najelitnijih gradskih četvrti u svijetu.

View of the Millennum Hotel London Mayfair from Grosvenor Square
Millennium Hotel London Mayfair na trgu Grosvenor Square

Nastalo je kao seoski veleposjed Eia i zadržalo ruralni karakter sve do početka 18. vijeka. Ime je dobilo po godišnjoj "Majskom sajmu" (engl. May Fair) koji se održavao od 1686. od 1764. na mjestu današnjeg trga Shepherd Market. Imanje je bilo u vlasništvu porodice Grosvesnor, koje je sa vremenom počelo kupovinom i brakovima sticati posjed nad okolnim zemljištem, te pod vodstvom Thomasa Barlowa u 18. vijeku izgradilo trgove kao što su Hanover Square, Berkeley Square i Grosvenor Square, oko kojih su sagrađene luksuzne kuće i stambene zgrade koje su do kraja 18. vijeka naselili pripadnici tadašnje više klase.

Mayfair je, za razliku od drugih elitnih područja sagrađenih u to vrijeme, svoj elitni status zadržao i do današnjih dana. Čak i kada je početkom 20. vijeka došlo do siromašenja tradicionalne britanske plemićke aristokracije, mnoge od njihovih kuća i stambenih zgrada su preuzele najmoćnije britanske i svjetske kompanije koristeći prestižnu adresu za svoja sjedišta i urede. Mayfair danas osim njih i stambenih zgrada sadrži i trgovine sa najluskuznijom robom, kao i najskuplje hotele.

Prestižan status Mayfaira se očituje i kroz to da je po njemu ime dobila jedna od najprestižnijih ulica u popularnoj društvenoj igri Monopoly.

Vanjske veze uredi