Maya Sar, pravog imena Maja Sarihodžić (Tuzla, 12. srpnja 1981.), bosanska kantautorica zabavne i pop muzike, tekstopisac, pjevačica i muzičarka. Predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2012., u glavnom gradu Azerbejdžana, u Bakuu, s pjesmom "Korake ti znam".

Maya Sar
Lični podaci
Ime po rođenjuMaja Sarihodžić (née Hodžić)
Drugo imeMayaSar
Datum rođenja12. srpnja 1981.
Mjesto rođenjaBosna i Hercegovina Tuzla, BiH,
Muzički rad
Period aktivnosti2010 -
Žanrpop, kancona
Instrumentklavir
Ostalo
Službene stranicemayasar.com

Biografija uredi

Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu Maya Sar je diplomirala na odsjeku za klavir. Nakon svog uspješno završenog studija profilira se kao prateći vokal, a surađuje i s imenima kao što su Tony Cetinski, Jacques Houdek, Emina Jahović, Hanka Paldum i Igor Vukojević. 2004. Maya Sar nastupa kao prateći vokal Deen, koji Bosnu i Hercegovinu predstavlja na Euroviziji u Istanbulu. Nekoliko godina bila je član ansambla Dine Merlina. S njim nastupa 2011. kao pijanistica i prateci vokal u pjesmi "Love in Rewind" na Eurovision Song Contestu u Düsseldorfu, gdje osvajaju visoko šesto mjesto u superfinalu.

Kao solistica Maya Sar skreće pozornost publike u Bosni i Hercegovini 2010. godine, kada objavljuje svoj veoma uspješan single, baladu "Nespretno", kojom se profilira u najbolje ženske vokale mlađe generacije u regiji. Muzičkim izrazom dosta podsjeća na Alicu Keys, dok svojim senzibilitetom spaja pop, soul i bosansku ljubavnu pjesmu sevdalinku. Na njenu inicijativu nastaje i pjesma "Moj je život moja pjesma", kojom se zajedno sa svojim kolegicama iz regije uključuje u borbu protiv raka maternice. Uz Mayu Sar pjevaju Nina Badrić iz Hrvatske, Karolina Gočeva iz Makedonije i Aleksandra Radović iz Srbije. Ova pjesma donosi joj Nagradu Internacionalne lige humanista (ILH). 2005. sklada i filmsku muziku recentne bosanske produkcije, za filmove "Sasvim lično" Nedžada Begovića i "Go west" Ahmeda Imamovića.