Maurice je film iz 1987. godine, snimljen po istoimenom romanu E.M. Forstera. Priča o gej ljubavi s početka 20. veka u Engleskoj, prati život Maurice Halla od njegovih školskih dana nadalje.

Maurice
Žanrdrama, romantična drama
RežijaJames Ivory
ProdukcijaIsmail Merchant
Paul Bradley
ScenarioE.M. Forster (roman)
Kit Hesketh-Harvey
James Ivory
UlogeJames Wilby
Hugh Grant
Rupert Graves
Denholm Elliott
Simon Callow
Billie Whitelaw
MuzikaRichard Robbins
Premijera1987.
JezikEngleski jezik
Trajanje140 min.
Država UK
Maurice na Internet Movie Database

Film, u produkciji Merchant Ivory Production i Channel Four Films, režirao je James Ivory, a producirao Ismail Merchant. U glavnim ulogama su James Wilby, Hugh Grant i Rupert Graves. U sporednim ulogama se pojavljuju Denholm Elliott, Simon Callow, Billie Whitelaw i Ben Kingsley.

Sadržaj uredi

Za kratak prikaz radnje filma, vidi: Maurice (roman).

Razlike u odnosu na roman uredi

Maurice je na početku filma prikazan kao dečak od 11 godina, dok u romanu ima 14. U filmu su izostavljeni gotovo svi filozofski dijalozi i mnogi sporedni zapleti, kao na primer, Mauriceova zaljubljenost u školskog druga, Dickiea. U filmu je posvećeno više pažnje Risleyju, koji je osuđen na 6 meseci teškog rada zbog homoseksualnosti (u romanu nije zatvoren) kako bi se dramatizovala opasnost koju je homoseksualnost nosila u edvardijanskoj eri i da bi se obezbedio jasniji kontekst savremenoj publici zbog koga Clive oseća da mora da odbije Mauricea.

Scena poslednjeg sastanka Mauricea i Aleca prikazana je u pseudo-elizabetanskom kupatilu uz aluzije na Arts and Crafts sa kojim je povezan Edward Carpenter (E.M. Forster je dobio inspiraciju za roman kada je posetio Carpentera i njegovog partnera George Merrilla), ali i na Christophera Marlowea i Shakespearea.

Uloge uredi

Cameo

DVD uredi

DVD je izdat 2002. godine i sadrži scene koje nisu ušle u konačnu verziju kao i komentare reditelja.

Nagrade uredi

Venecijanski filmski festival uredi

Oscar uredi

Eksterni linkovi uredi