Mata Hari (film, 1931)

Mata Hari je američki crno-bijeli špijunski film snimljen 1931. u režiji Georgea Fitzmauricea. Naslovna protagonistica, koja tumači Greta Garbo je Mata Hari, lijepa nizozemska plesačica koja u Parizu za vrijeme prvog svjetskog rata zabavlja i zavodi pripadnike savezničke političke i obavještajne elite koji ne znaju da je ona, zapravo, njemačka špijunka. Radnja prikazuje kako će njenim aktivnostima doći kraj nakon što se iskreno zaljubi u jednu od svojih žrtava - mladog ruskog pilota koga glumi Ramon Novarro. Mata Hari je bio komercijalno najuspješniji film u karijeri Grete Garbo, kao i najuspješniji MGM-ov film godine, te jedan od prvih čiji je prihod izvan američkih granica bio blizak onim u samim SAD.[1] Mata Hari se danas smatra jednim od najpoznatijih filmova u karijeri švedske glumice, ali i najvažnijih za stvaranje legende o liku špijunke koju je tumačila.

Mata Hari
Greta Garbo (lijevo) u naslovnoj ulozi zajedno sa Ramonom Novarro u sceni filma
RežijaGeorge Fitzmaurice
ProducentGeorge Fitzmaurice
Irving Thalberg
ScenarioBenjamin Glazer
Leo Birinsky
Doris Anderson
Gilbert Emery
UlogeGreta Garbo
Ramon Novarro
Lewis Stone
Lionel Barrymore
MuzikaWilliam Axt (van špice)
FotografijaWilliam Daniels
MontažaFrank Sullivan
StudioMGM
DistribucijaMGM
Datum(i) premijere
26. 12. 1931 (1931-12-26)
Trajanje89 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet558.000 $ (proc.)

Ne znajući za ovaj film, hollywoodski studio Paramount Pictures je također snimanje vlastitog filma o Mati Hari, u kome je naslovnu ulogu trebala tumačiti Marlene Dietrich. Kada je Paramount doznao za MGM-ov projekt, promijenio mu je scenario i imena likova i napravio pod imenom Dishonored.

Mata Hari danas ne postoji u svom originalnom obliku, jer je godine 1935. nakon stupanja na snagu Produkcijskog kodeksa izrezao i uništio šest minuta sa "problematičnim" scenama implicitno seksualnog sadržaja koje nisu više bili u skladu sa strogim cenzorskim kriterijima.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Ellenberger, Allan R. (2009). Ramon Novarro: A Biography of the Silent Film Idol. McFarland. str. 114. ISBN 978-0-7864-4676-6. 

Vanjske veze uredi