Mary Celeste (često pogrešno napisan kao Marie Celeste)[1] bio je američki trgovački brigantin koji je 4. 12. 1872. pronađen kako napušten pluta po Atlantskom oceanu, u blizini Azorskih ostrva od kanadskog brigantina Dei Gratia. Ovaj brod je nađen u zapuštenom, ali i dalje plovnom stanju, djelomičnom jedrenju, a na njemu nije bilo nikoga te su nedostajali ćamci za spašavanje. Zalihe na brodu su i dalje bile bogate. Posljednji zapis u dnevniku bio je prije 10 dana. Mary Celeste je napustila New York City 7. 11. i trebala ići u italijansku Genovu. Njen tovar, špirit, je i dalje bio na brodu, dok su osobne stvari kapetana i posade ostale netaknute. Deseteročlanu prvotnu posadu broda (kapetan i njegova supruga, njegova dvogodišnja kćer, posada od sedmero) nitko više nije ni čuo ni vidio od tada.

Slika Mary Celeste iz 1861., nepoznatog autora

Mary Celeste je izgrađena na Spencer's Island, Nova Scotia i puštena u pogon pod britanskom klasifikacijom Amazon 1861. Prešla je u američko vlasništvo 1868., kada je dobila svoje svoje trenutno ime, te zabilježila razne plovidbe bez ikakvih incidenata, sve do 1872. godine. Tijekom saslušanja ovog slučaja na Gibraltaru nakon otkrića, sudski službenici su razmatrali razna objašnjenja: pobuna posade, piratstvo, urota da se pobere novac od osiguranja ili prevara spašavanja imovine. Nije pronađeno nikakvih dokaza koji bi podupirali ove teorije, ali je neriješena sumnja dovela do raspisivanje niske nagrade za pronaskom bilo kakvih informacija o ovom slučaju.

Zbog neriješenog statusa ove misterije, u javnosti su s vremenom sve više počele rasti razne teorije, a dodatna otežavajuća okolnost proizašla je iz uslova neinformiranosti u kojima su se javljali razni lažni detalji i fantazije. Neke su dodatne teorije da je posada izgubila razum zbog isparavanja alkohola na brodu, nestala zbog podvodnog zemljotresa, pijavica, napada odivovske hobotnice pa čak i u novije vrijeme i zbog NLO-a ili paranormalne intervencije.

Nakon gibraltarskog saslušanja, Mary Celeste je nastavila ploviti pod novim vlasnicima. 1885., njen novi kapetan ju je namjerno srušio na obali haitija, kao dio pokušaja prevara da pobere novac od osiguranja. Priča o događajima iz 1872. je dramatizirana u raznim dokumentarcima, romanima, serijama i filmovima, a njeno ime je postao sinonim za neobjašnjeno napuštanje broda.

1884. Arthur Conan Doyle je napisao kratku priču po ovoj misteriji, ali je brod pogrešno napisao kao Marie Celeste. Taj naziv je postao u puno češćoj upotrebi od originala u moderno doba.

Izvori uredi

  1. „Mary Celeste”. Oxford University Press. Arhivirano iz originala na datum 2015-11-19. Pristupljeno November 10, 2015. 

Eksterni linkovi uredi