Marko Tulije Tiron

Marko Tulije Tiron (Marcus Tullius Tiro, ? - 4. pne.?) je rob koji je služio kao sekretar znamenitog rimskog pisca i političara Marka Tulija Cicerona. Vjeruje se kako je upravo on nakon Ciceronove smrti prikupio njegova djela i omogućio njihovo objavljivanje, a antički autori ga navode kao autora danas izgubljenih djela na temu astronomije i Ciceronovog života. Također mu se pripisuje izum stenografije, odnosno Tironove bilješke.

Prema sv. Jeronimu, rodio se 103. pne., iako sam Ciceron u svojim pismima 50-ih pne. o njemu govori kao o "mladom čovjeku". Historičari vjeruju kako je bio rob po rođenju (verna), odnosno odrastao u Arpinumu i u Rim došao sa Ciceronovom porodicom. Ciceron mu je povjerio brigu o njegovim bilješkama, kućnim financijama i održavanje vrta. 53. pne. ga je Ciceron oslobodio, ali je usprkos toga ostao vjerni pratilac svog bivšeg gospodara. Nakon Ciceronove smrti je kupio kuću u Puteoliju gdje je i umro 4. pne.

Tiron se pojavljuje kao lik u TV-seriji Stari Rim, gdje ga je tumačio Clive Riche. Osim toga se pojavljuje kao lik u niz romana smještenih u Rim u vrijeme posljednjih decenija Republika.

Izvori uredi