Marko Trifković

Marko N. Trifković (Beograd, 6. septembar 1864. – Beograd, 26. jul 1928) je bio srpski političar i advokat.

Marko Trifković
Marko Trifković

Biografija
Politička partija Narodna radikalna stranka

Biografija uredi

Studirao je pravo u Beogradu, a zatim je nastavio studije u Berlinu i Cirihu. Nakon diplomiranja započeo je praksu na sudu u Valjevu i Kruševcu, a zatim je radio kao advokat u Beogradu. Odatle je otišao u Ministarstvo narodne privrede, gde je radio kao inspektor.

Bio je član Narodne radikalne stranke. Prvi put je izabran za narodnog poslanika 1906. Bio je ministar u vladama Nikole Pašića i Milovana Milovanovića. Posle Milovanovićeve smrti od 1. jula do 12. septembra 1912. obavljao je dužnost premijera Vlade Srbije i u isto vreme ministra inostranih poslova. U toku Prvog svetskog rata za vreme boravka srpske vlade na Krfu, sa grupom od 14 poslanika izdvojio je iz zajedničkog kluba i obrazovao Nezavisan klub poslanuika Radikalne stranke., koji je zauzimao opozicioni stav prema politici Nikole Pašića i Stojana Protića. U poslednjoj vladi Kraljevine Srbije (3. novembar12. decembar 1918. držao resor unutrašnjih poslova u kabinetu Nikole Pašića.

U novoj državi bio ministar u vladama Nikole Pašića, Stojana Protića i Milenka Vesnića. Godine 1920. biran je za predsednika Narodne skupštine vanrednog i redovnog saziva.

Kao prvi potpredsednik Gradskog odbora Radikalne stranke, bio je stranački vrlo aktivan u političkom životu predratne Jugoslavije.

Povezano uredi

Literatura uredi

  • Ko je ko u Jugoslaviji, Zagreb, Izdanje jugoslovenskog godišnjaka, 1928.
  • Aleks Dragnić, The First Yugoslavia: Search for a Viable Political System, 1983. ISBN 0-8179-7841-0