Markijan (uzurpator)

Marcijan ili Markijan (latinski: Flavius Marcianus, fl. 469 - 484) bio je kasnorimski plemić iz Teodozijeve dinastije, poznat po pokušaju da svrgne istočnorimskog cara Zenona.

Bio je daleki potomak cara Julijana Apostata, odnosno sin zapadnorimskog cara Antemija. Majka mu je bila kćer istočnorimskog cara Markijana i carice Markije Eufemije. Imao je tri brata Antemiola, Prokopija Antemija i Romula, te sestru Alipiju, suprugu zapadnorimskog magister milituma Ricimera.

Istočnorimski car Lav I je iza 471. godine, u nastojanju da ojača političke veze Istočnog i Zapadnog Carstva, uredio brak Markijana i svoje kćeri Leontije. Taj brak, međutim, nije imao željenih efekata, jer je Lav I 474. umro i prijestolje preuzeo izaurijski general Zenon, dok je Zapadno Carstvo propalo.

Carica majka Verina, čiji je brat Vasilisk godine 476. pogubljen nakon pokušaja da svrgne Zenona, organizirala je novu pobunu protiv Zenona, a zavjeri se priključio i Markijan kao i njegova braća Prokopije Antemije i Romul, te ostrogotski general Teodorik Strabon. Ustanak je izbio 478/479. u Konstantinopolu, gdje su mu se masovno priključili građani, među kojima su Zenon i njegov general Il bili omraženi zbog "barbarskog" izaurijskog porijekla. Zenon je umalo uhvaćen od strane ustanika, ali je sljedeći dan Il uspio podmititi Markijanove vojnike i organizirati protivnapad. Shvativši da Teodorik Strabon neće doći na vrijeme da mu pomogne, Markijan se sklonio u Crkvu svetih Apostola, ali je tamo uhapšen sa braćom.

Zenon ga je poslije toga dao protjerati u Cezareju u Kapadokiji, a nakon pokušaja bijega natjerao da se zamonaši i poslao u Tarz. Markijan je ponovno pobjegao i nakratko organizirao novi ustanak, ali je poražen i zarobljen od strane Ilovog brata Trokunda.

Kada se godine 484. Il okrenuo protiv Zenona, dao je osloboditi Markijana i proglasio ga carem, prije nego što je to mjesto dao Leontiju. Markijan je poslije toga poslan u Italiju gdje je trebao zatražiti podršku od tamošnjeg germanskog kralja Odakra. Što se poslije dogodilo sa Markijanom, nije poznato.

Literatura uredi

Političke funkcije
Prethodi:
Imp. Caes. Procopius Anthemius Augustus II
Konzul Rimskog Carstva
469
Fl. Zeno
Slijedi:
Fl. Messius Phoebus Severus,
Fl. Iordanes
Prethodi:
Imp. Caes. Fl. Valerius Leo Augustus IV,
Caelius Aconius Probianus
Konzul Rimskog Carstva
472
Fl. Rufius Postumius Festus
Slijedi:
Imp. Caes. Fl. Valerius Leo Augustus V