Marib (arapski:مأرب) ili Ma'rib, je grad u sredini Jemena, udaljen oko 135 km istočno od glavnog grada Sane. Grad ima oko 16,794 stanovnika, leži na nadmorskoj visini od 1200 m, i ima veliku branu pored grada, tako da ima vodu koja je pravo bogatsvo u sušnom Jemenu.

Marib
مأرب
Ruševine starog Mariba, južno od današnjeg grada
Ruševine starog Mariba, južno od današnjeg grada
Ruševine starog Mariba, južno od današnjeg grada
Koordinate: 15°25′N 45°21′E / 15.417°N 45.350°E / 15.417; 45.350
Država  Jemen
Stanovništvo (2004)
 - Grad 16,794
Karta
Marib na mapi Jemena
Marib
Marib

Marib je administrativni centar jemenske Muhafaze Marib od 241.690 stanovnika, u davnoj prošlosti je bio prijestolnica, antičkog biblijskog Kraljevstva Saba[1].

Historija uredi

Sabejsko kraljevstvo nalazilo se u kraju koji se danas zove Asir u jugozapadnom Jemenu. Sabejski kraljevi ulagali su svoje bogatsvo u grad Marib i velike gradnje poput Brane Marib (koja je za ono vrijeme bila tehničko čudo) koja je služila za navodnjavanje, ostaci te stare brane još su vidljivi. Oni su također gradili i puno dvoraca i hramova na tom području, a bili su poznati po trgovanju s tada skupocjenim tamjanom i smirnom. Sabejci su bili dobri pomorci i zna se da su imali veliki utjecaj na stanovnike istočne Afrike i Kraljevstvo Damot, s druge strane Crvenog mora u Eritreji i Etiopiji one su možda bile jedine zemlje koje su imale dragocjene mirodijske biljke tamjan i smirnu.

Rimski prefekt Egipta Aelius Gallus vodio je ekspediciju do slavnog Mariba u Jemen 25. pne..[2] .

Stari grad Marib, njegovi posljednji stanovnici napustili su tokom 20. st.. Iako još uvijek postoji malo selo, višekatnice od nepečenih cigli starog historijskog grada su uglavnom u ruševinama. Moderan grad Marib nalazi se oko 3,5 km sjevernije od drevnog grada.

Bombaški napad iz 2007 uredi

Bombaš samoubojica se 2. jula 2007. zaletio s automobilom punim eksploziva u turističku karavanu, koja je obilazila historijske hramove Mariba. Pritom je ubio 7 španjolskih turista i njihova dva jemenska vodiča, Jemenski funkcioneri su za napad optužili Al-Kaidu.[3]

Literatura uredi

Izvori uredi

  1. Saba / Sa'abia / Sheba (pristupljeno: 27. 06. 2008.),Kessler Associates (en)
  2. Chris Scarre, The Penguin Historical Atlas of Ancient Rome (London: Penguin Books, 1995), 9. (en)
  3. Al Jazeera English - News - Al-Qaeda Blamed For Yemen Attack(en)

Eksterni linkovi uredi