Za ostala značenja, vidi Mandinka (razvrstavanje).

Mandinka, rjeđe Mandingo, su Mande narod u zapadnoj Africi, čiji predstavnici fizički ili kulturno potječu od drevnog Carstva Mali koje je kontroliralo transsaharsku trgovinu od Bliskog istoka do Zapadne Afrike. U ranom 13. vijeku bili su pod vodstvom Sundiate. U istom vijeku su se proširili s teritorije današnjeg Malija, stvorivši veliko carstvo.

Ples na razglednici iz 1960-ih

Mandinka sada ima preko tri miliona te žive u raznim zemljama širom Zapadne Afrike: Burkini Faso, Obali Slonovače, Gambiji, Gvineji Bissau, Liberiji, Maliju, Senegalu i Sijera Leoneu. U manjem broju žive u gotovo svakoj drugoj zemlji Zapadne Afrike.

Zajednički dijalekt je Mandinka u Gambiji i Senegalu, Malinké u Gvineji i Maliju te Soninke u južnim državama Zapadne Afrike, kao i svaki drugi zapadnoafrički jezik koji završava na 'ke' or 'ka' (što znači "govor" ili "narod").

Jedan vrlo poznati Mandinka je Kunta Kinte, glavni lik u knjizi Korijeni Alex Haleya i istoimenoj televizijskoj mini-seriji. Haley je tvrdio da potječe od Kinte, iako su njegove tvrdnje bile kritizirane od strane profesionalnih historičara i barem jednog genealoga kao nevjerodostojne (v. D. Wright's The World and A Very Small Place). Martin R. Delany, radikalni abolicionist u SAD 19. vijeka , bio je porijeklom Mandinka.

Mr. T, američka televizijska zvijezda, jednom je ustvrdio kako je njegova prepoznatljiva frizura nastala na osnovu fotografije Mandinka ratnika koju je vidio u časopisu National Geographic.