Manastir Bešenovo

Bešenovo je manastir SPC, jedan od 16 Fruškogorskih manastira u pokrajini Vojvodini - Republika Srbija. U toku je kompletna obnova manastira.

Gravira manastira Bešenovo, 1861

Manastirska crkva je posvećen Sv. Arhanđelima Gavrilu i Mihajlu, u narodu poznatiji kao Sabor Svetih Arhanđela.

Iguman Manastira je arhimandrit Arsenije (Matić).

Položaj uredi

Manastir se nalazi na južnim padimana središnjeg dela Fruške gore, kod naselja Bešenovački Prnjavor, na mestu gde valoviti i brežuljkasti teren prelazi u brdoviti - na početku doline između bregova Fruške gore.

Istorija uredi

Prema predanju, manastir je osnovao srpski kralj Dragutin krajem 13. veka. Prvi zvanični podaci o postojanju manastira su turski i potiču iz 1545. godine. Po podacima sa kraja 18. veka zna se da je manastirska crkva već dugo bila ozidana od cigle. 1783. godine prvi put se spominje zvonik sa kapelom, posvećenom sv. Kirijaku i Juditi. Sledećih decenija podizani su konaci, da bi oni u završnoj fazi bili sa dva sprata i izgrađeni sa tri strane. Ulaz u manastir bio je sa zapadne, slobodne strane. 1909. godine oslikan je ikonostas od strane Stevana Aleksića.

Tokom Drugog svetskog rata manastir je uništavan od strane ustaša, da bi bio bombardovan 1944. godine. Sačuvani su samo delovi ikonostasa. Bešenovo je tada gotovo potpuno uništeno i decenijama nije bilo obnavljano - sve do 2013. godine, kada je počela opsežna obnova Manastira.

Današnje stanje uredi

Do 2012. godine u Manastiru (nakon II svetskog rata) nije bilo monaha. Tada je za nastojatelja postavljen protosinđel Hađži Arsenije (Matić), profesor Karlovačke bogoslovije, nakon čega počinju i radovi na obnovi. [1] [2] [3][4]

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi