Za ostala značenja, vidi Malwa (razvrstavanje).
Malwa
Najveći grad Indore
22°25′N 75°32′E / 22.42°N 75.54°E / 22.42; 75.54 (Indore)
Glavni jezici Malwi, marathi, Hindi
Površina 81,767 km² 
Stanovništvo (2001) 18,889,000
Gustina 231/km²
Stopa rađanja (2001) 31,6
Stopa umiranja (2001) 10,3i
Stopa dječje smrtnosti (2001) 93,8

Malwa (Malwi, Devnagari:मालवा, marathi:माळवा IAST: Māļawā) je regija u zapadno-centralnom dijelu sjeverne Indije smješten na platou vulkanskog porijekla u zapadnom dijelu države Madhya Pradesh. Ova je regija bila posebna politička cjelina od vremena indijskog plemena Malawa do 1947. kada je britanska Agencija Malwa spojena u Madhya Bharat (također poznatu kao Unija Malwa). Iako su se političke granice mijenjale kroz historiju, regija je razvila svoju posebnu kulturu i jezik.

Visoravan koja tvori najveći dio regije poznat kao Visoravan Malwa. Prosječna nadmorska visina visoravni Malwa je 500 metara, a brežuljci se obično prostiru u smjeru sjevera. Najveći dio regije pripada slivu rijeke Chambal i njenih poritoka; zapadni dio pripada slivu rijeke Mahi. U drevna vremena je Ujjain bio političko, ekonomsko i kulturno središte regije, a danas je najveći grad i privredno središte Indore. Glavno zanimanje stanovnika Malwe je poljoprivreda. Regija je u prošlosti bila poznata kao jedan od najvećih proizvođača opijuma na svijetu. Danas su glavne komercijalne kulture pamuk i soja, a glavna industrija je tekstilna.

Regija uključuje distrikte Madhya Pradesha - Dewas (distrikt)Dewas, Dhar (distrikt)Dhar, Indore (distrikt)Indore, Jhabua (distrikt)Jhabua, Mandsaur (distrikt)Mandsaur, Neemuch (distrikt)Neemuch, Rajgarh (distrikt)Rajgarh, Ratlam (distrikt)Ratlam, Shajapur (distrikt)Shajapur, Ujjain (distrikt)Ujjain te dijelove distrikta Guna (distrikt)Guna i Sehore (distrikt)Sehore - kao i distrikte Rajasthana Jhalawar i dijelove Bansware i Chittorgarh (distrikt)Chittorgarha. Malwa se na sjeveroistoku graniči sa regijom Hadoti, na sjeverozapadu sa regijom Mewar, na zapadu sa regijom Vagad i Gujaratom. U političkom i administrativnom smislu Malwa ponekad uključuje i regiju Nimar južno od Vindhye. U geološkom smislu visoravan Malwa uključuje vulkanske visoravni sjeverno od Vindhye, što uključuje regiju Malwa kao i istočna područja kao gornji tok Betwe i doline rijeka Dhasan i Ken. Regija ima toplu tropsku klimu sa suhim bjelogoričnim drvećem i brojna plemena, od kojih su najpoznatiji Bhil. Kultura je pod uticajem, gudžaratske, radžastanskle i maratske kulture. Najčešće korišteni jezik je Malwi, pogotovo u ruralnim područjima, dok se hindi uglavnom koristi i razumije u gradovima. Glavna turistička odredišta su Ujjain, Mandu, Maheshwar, Onkareshwar i Indore.

Prvo važno kraljevstvo u regiji je bio Avanti, važna sila u zapadnoj Indiji oko 500. pne. a koje je kasnije anektiralo Maurijsko Carstvo. Gupta period u 5. vijeku je bio zlatno doba Malwe. Dinastija Parmara, sultani Malwe i Marate su u razna vremena vladale Malwom. Regija je iznjedrila značajna imena u kulzuri i nauci, kao što su pjesnik i dramatičar Kalidasa, pisac Bhartrihari, matematičari i astronomi Varahamihira i Brahmagupta, kao i polimatski kralj Bhoja.

Eksterni linkovi uredi