Malcolm Lowry (28.7. 190926.6. 1957.) bio je engleski pjesnik i romanopisac, najpoznatiji po romanu Under the Volcano.

Biografija uredi

Lowry je bio rođen u Wallaseyu u engleskoj grofoviji Cheshire, a obrazovao se na prestižnom internatu The Leys School i koledžu St Catharine's na Cambridgeu. Lowry je već tada pokazivao sklonost za putovanjima, pa se tako zaposlio kao mornar kako bi posjetio Daleki Istok, dok je u pauzama semestara posjećivao SAD i Njemačku. Godine 1931. je diplomirao, ali je već tada razvio ljubav prema književnosti, ali i sklonost alkoholu koja će mu imati snažan utjecaj na život i karijeru.

1930-ih je došao u London, gdje je kratko vrijeme bio član boemske književne scene i prijateljevao s Dylanom Thomasom. Nakon toga se preselio u Francusku, gdje je upoznao svoju glumicu Jan Gabrial, s kojom se vjenčao 1934. godine. Brak je bio nesretan, i ona je otišla u New York, gdje ju je Lowry pratio. Godine 1936. je proveo u duševnoj bolnici Bellevue Hospital zbog sloma živaca izazvanih alkoholom, a nakon toga otišao u Hollywood, gdje je pokušao biti scenarist.

Lowryjevi su pokušali spasiti brak selidbom u meksički grad Cuernavaca krajem 1936. godine. Pokušaj nije uspio i krajem 1937. Lowry je sam živio u Oaxaci, sve više tonući u alkohol i izazivajući ekscese, zbog kojih ga je meksička vlada na kraju protjerala. Godine 1939. se preselio u Kanadu i oženio glumicu i spsioateljicu Margerie Bonner. Njoj nije smetao mužev alkoholizam i siromaštvo, zbog koje su živjeli u straćari u Dollartonu u Britanskoj Kolumbiji. Nakon toga su počeli putovati po Evropi, Americi i Karibima, te kraće vrijeme živjeli u New Yorku i Londonu.

Lowry je umro u selu Ripe u Istočnom Sussexu, a službeni nalaz mrtvozornika je naveo "nesretni slučaj" uslijed pretjerane doze pilula za spavanje pomiješanih s alkoholom.

Bibliografija uredi

Posthumna izdanja uredi

Biografije uredi

Izvori uredi

Izvori uredi

  • Asals, Frederick, The making of Malcolm Lowry's Under the volcano (University of Georgia: Athens, 1997)
  • Bareham, Tony, Modern Novelists: Malcolm Lowry (St Martins: New York, 1989)
  • Bowker, Gordon, ed, Malcolm Lowry Remembered (Ariel: London, 1985)
  • Bradbrook, M.C., Malcolm Lowry: His Art and Early Life (CUP: Cambridge, 1974)
  • Cross, Richard K., Malcolm Lowry: a preface to his fiction (Athlone Press: London, 1980)
  • Foxcroft, Nigel H., The Kaleidoscopic Vision of Malcolm Lowry: Souls and Shamans (Lexington Books: Lanham, MD, 2019). ISBN 978-1-4985-1657-0
  • Miller, David, Malcolm Lowry and the voyage that never ends (Enitharmon Press: London, 1976)
  • Smith, Anne, The art of Malcolm Lowry (Vision: London, 1978)
  • Stevenson, Randall, The British Novel Since the Thirties (Batsford: London, 1986)
  • Vice, Sue, Malcolm Lowry eighty years on (St. Martins Press: New York, 1989)
  • Woolmer, J. Howard, Malcolm Lowry: a bibliography (Woolmer/Brotherson: Pennsylvania, 1983)

Eksterni linkovi uredi