Malaysia Airlines

Malaysia Airlines (mal. Penerbangan Malaysia) je nacionalna avio-kompanija Malezije u vlasništvu države. Obavljaju letove iz svog matičnog čvorišta na Aerodrom Kuala Lumpur, i sa svog sekundarnog čvorišta u Kota Kinabalu. Sedište avio-kompanije se nalazi na Aerodromu Sultan Abdul Aziz Šah u Subangu, Selangor.

Malaysia Airlines
Penerbangan Malaysia
IATA
MH
ICAO
MAS
Oznaka
MALAYSIAN
Nastala1947. (kao Malajan ervejz)
Flota85 (+56 poručenih i 30 opcija)
Destinacije85 (uključujući MASvings)
SedišteSepang, Selangor,  MLZ
Glavne ličnostiAzmil Zahrudin
Vebsajt: www.malaysiaairlines.com /

Malaysia Airlines ima dve filijale: Firefly i MASwings. Fajrflaj obavlja redovne letove sa svog matičnog čvorišta na Aerodromu Penang, fokusiran je na tercijarne gradove, a MASwings se fokusira na letove po Borneu. Malaysia Airlines ima teretnu flotu kojom upravlja MAScargo, koja obavlja teretne letove. MASčarter je još jedna filijala Malaysia Airlinesa, koja obavlja čarter letove koristeći avione Malaysia Airlinesa.

Od osnivanja 1963. godine, nakon što je Malajan ervejz odvojena u dva dela, Malaysia Airlines je izgradila snažno brend ime u avio-industriji za uslugu i bezbednosti, zajedno sa velikim brojem nagrada od međunarodnih tela kao što su Skytreks. Malaysia Airlines je akreditovan od strane Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj sa IOSA (IATA-Operativna bezbednost revizija) za svoje operativne sigurnosne prakse.

Avio-kompanija je među samo šest avio-kompanija koje su nagrađene sa statusom avio-kompanije 5-zvezdica sa strane Skytreksa (ostali su Asiana Airlines, Qatar Airways, Cathay Pacific, Kingfisher Airlines i Singapore Airlines).


Spoljašnje veze uredi