Main Hoon Na (Devanagari: मैं हूँ ना, Urdu:میں ہوں نہ, Srpski jezik: Stigao sam) je bolivudski film snimljen 2004. u režiji Farah Khana. Producirali su ga Gauri i Shahrukh Khan, koji tumači glavnu ulogu.

Main Hoon Na
RežijaFarah Khan
ProducentGauri Khan
Shahrukh Khan
ScenarioFarah Khan
Rajesh Saathi
Abbas Tyrewala
UlogeShahrukh Khan
Sushmita Sen
Sunil Shetty
Zayed Khan
Amrita Rao
Kabir Bedi
MuzikaAnu Malik
Ranjit Barot
FotografijaV. Manikandan
MontažaShirish Kunder
DistribucijaRed Chillies Entertainment
Datum(i) premijere
30. 4. 2004 (2004-04-30)
Trajanje174 min.
Zemlja Indija
Jezikhindi/urdu
Main Hoon Na na Internet Movie Database

Kasnije je snimljena i verzija na tamilskom pod naslovom "Aegan", gdje su glavne uloge pripale Ajith Kumar i Nayanthara.

Sadržaj uredi

Main Hoon Na je priča o Majoru Ram Prasad Sharma (Shahrukh Khan) i njegovim naporima da uhvati kriminalca Raghavan (Sunil Shetty). Major Sharma je zamoljen od oca da nađe njegovu prvu ženu i njegovog pobratima Lakshmana. Njegova žena ga je ostavila, kada je on doveo svoje dijete da živi sa njima. Ona nije mogla podnijeti, da sin koji nije njen živi sa njima, i dala mu je izbor ili ona i njegov zakonit sin ili Ram. On je izabrao Rama. Bio je uzoran otac, ali nikada nije mogao zaboraviti to da nije bio pravi otac njegovom drugom sinu i na samrti moli Rama da ih nađe i da budu jedna porodica.

Raghavan je bivši vojnički oficir, koji je mačen sa te funkcije kada je ubio pakistanske civile. On želi da sabotira vojni projekat nazvan "Milaap", prvi korak ka prijateljstvu između Indije i Pakistana. Indija treba da oslobodi pedeset Pakistanaca, koji se nalaze u zatvoru u Indiji,a to su uglavnom seljaci, koji su prešli granicu i ušli u Indiju greškom. Raghavan ne želi da se završi rat između Indije i Pakistana, jer je izgubio svog sina u Indo-Pak ratu u Kashmiru, i zbog toga želi da se osveti Pakistanu i svim stanovnicima koji žive tu.

Prvo je pokušao da ubije Generala Bakshi, tokom intervjua u nacionalnoj TV, ali to mu je propalo, ali je ubio Sharmu, Ramovog oca.

Raghavan pokušava da spriječi projekat, prijeteći da će ubiti Generalovu kćer Sanjanu. General traži od Majora Sharme da je zaštiti, ali on govori kako ima obavezu prema ocu. Međutim General mu govori da tu živi njegov brat Lakshim, i da studira u istoj školi đe i Sanjaana, ali da ne ide kao Major, jer Sanjaana, nije u dobrim odnosima sa ocem. Ram želi da bude profesor u školi, ali General mu govori da će im najbrže prići kao učenik.

Tako Ram dolazi u školu kao student, pretvarajući se da završava fax, posle mnogo godina. Isprva ga ismijavaju, jer je puno stariji od njih, ali uskoro on postaje veliki čovjek u društvu. Sprijateljuje se uglavnom sa svima. Oni su oduševljeni njegovim vještinama i hrabrošću. On se zaljubljuje u profesoricu hemije Chandani, ali ona na njega isprva ne obraća pažnju, jer ga smatra svojim učenikom. Takođe se zbližava sa Lakshmanom i poslije dosta vremena, otkriva se ko je on u stvari. Raghavan kidnapuje svo osoblje u školi zajedno sa učenicima i Ramom, kako bi konačno prekinuo program za zbližavanje Indije i Pakistana. On se takođe bio upisao u školu kao profesor. Međutim, zahvaljujući Ramu, planovi mu propadaju i on biva ubijen od strane Rama. Lakshmijeva majka se jako zbližila sa Ramom, i oni konačno postaju porodica. Lakshmi se zaljublju u Saanjanu, kao i ona u njega. A profesorica u Rama naravno.

Nagrade uredi

Uloge uredi

Actor/Actress Character
Shahrukh Khan Major Ram Prasad Sharma
Sushmita Sen Miss Chandni
Zayed Khan Lakshman Prasad Sharma a.k.a Lucky
Amrita Rao Sanjana Bakshi a.k.a Sanju
Sunil Shetty Raghavan
Kabir Bedi General Bakshi
Naseeruddin Shah Brigadir Shekhar Sharma
Kiron Kher Mrs. Sharma
Bindu Mrs. Kakkad
Boman Irani Direktor škole
Satish Shah Profesor Rasai
Rakhi Sawant Mini
Tabu Specijalno pojavljivanje

Muzika uredi

Pjesma Izvođač-i Vrijeme Zabilješke
Main Hoon Na Sonu Nigam & Shreya Ghosal 05:45 Pictured on Shahrukh Khan, Zayed Khan & Amrita Rao
Tumse Milke Dil Ka Jo Haal Sonu Nigam & Altab Sabri & Hasim Sab 05:45 Pictured on Shahrukh Khan, Sushmita Sen, Zayed Khan & Amrita Rao
Tumhe Jo Maine Dekha Abhijeet & Shreya Ghosal 05:19 Pictured on Shahrukh Khan & Sushmita Sen
Gori Gori Anu Malik & KK & Sunidhi Chauhan & Shreya Ghosal 04:31 Pictured on Shahrukh Khan, Zayed Khan, Amrita Rao, Sushmita Sen, Sunil Shetty, Boman Irani & Bindu
Chale Jaise Hawaien Vasundhara Das & KK 04:23 Pictured on Amrita Rao, Shahrukh Khan & Zayed Khan
Yeh Fizaein K K & Alka Yagnik 04:52 Pictured on the entire cast and crew.

Eksterni linkovi uredi