Maelgwn Gwynedd

Maelgwn Gwynedd (? - cca. 547[1]) je bio kralj [[Kraljevina Gwynedd|Gwynedd]a]. Njegovo formalno ime je biloMaelgwn ap Cadwallon (engleski: Maelgwn son of Cadwallon; doslovno: "Maelgwn, sin Cadwallona), ali je poznat i kao Maelgwn Hir ("Maelgwn Visoki"). Bio je otac kralja Rhun "Hîra".

Maelgwn je bio praunuk Cunedde, britskog poglavice koji je u 5. vijeku došao iz današnje južne Škotske na sjever današnjeg Walesa kako bi svojim sunarodnjacima pomogao da otjeraju gelske osvajače iz susjedne Irske. Ta se borba odužila generacijama, da bi bila dovršena tek u doba vladavine Maelgwnovog oca Cadwallona. Maelgwn je bio prvi član svoje loze čija vlast nad Kraljevinom Gwynedd nije bila osporavana, te se često naziva osnivačem kraljevske dinastije.

O Maelgwnu postoje oskudni, i često kontradiktorni, podaci koje je ponekad teško razlučiti od velške mitologije i srednjovjekovne pseudohistorije. Prema tradiciji je bio kršćanski vladar koji je gradio crkve i financirao misionare, a svojim sunarodnjacima, kako u Walesu, tako i u današnjoj sjevernoj Engleskoj, pomagao u pružanju otpora paganskim anglosaksonskim osvajačima. S druge strane, njegov suvremenik, redovnik Gildas, ga proglašava grešnikom i alegorijski opisuje kao "zmaja", odnosno kao jednu od zvijeri koje se spominju u Otkrovenju Ivanovom. Neki od kasnijih historičara su spekulirali da je Maelgwn mogao biti historijska podloga za arturijanski lik Uthera Pendragona.

Prema srednjovjekovnim kronikama je premuinuo 547. od "žute kuge", odnosno "velike smrtnosti", što bi mogla biti referenca na Justinijanovu kugu koja je u to vrijeme vjerojatno doprla i do zabačenijih dijelova Evrope.

Izvori uredi

  1. Phillimore 1888:155, Annales Cambriae, year 547 — "Mortalitas magna inqua pausat mailcun rex genedotae"

Eksterni linkovi uredi

Kraljevske titule
Prethodi:
Cadwallon Lawhir
Kralj Gwynedda
cca. 520 – cca. 547
Slijedi:
Rhun Hir
Prethodi:
Vortiporius
Mitski britanski kraljevi
Slijedi:
Keredic