Madison Square Garden

Medison Skver Garden (engl. Madison Square Garden, skraćeno MSG, poznatiji kao Garden /Bašta/) je višenamenska zatvorena dvorana u centru Njujorka, smeštena na Osmoj aveniji, između 31. i 33. ulice, iznad železničke stanice Pensilvanija.

Madison Square Garden
Medison skver garden
Medison skver garden
LokacijaSjedinjene Američke Države Menhetn, Njujork, SAD
KapacitetHokej/lakros 18.200
Košarka 19.763
Koncerti 20.000
Boks 20.789
Pozorište 5.600
Gradnja
Otvoren1879.
Korisnici
Njujork rendžersi
Njujork niks

Današnji Medison skver garden nizi je u blizini trga Medison, niti se radi o bašti, a dvorana je naziv dobila po tome što su dve prvoizgrađene zgrade bile smeštene u 26. ulici, blizu trga Medison.

MSG je po broju prodatih ulaznica na trećem mestu u svetu, odmah posle M. E. N Arene u Mančesteru i 02 Arene u Londonu.

Medison Skver Garden je najstarija dvorana u kojoj se igraju utakmice NHL lige najstarija dvorana, a druga najstarija dvorana u kojoj se igraju utakmice NBA lige. Samo je Orakl“ u Ouklandu starija.

Istorija uredi

Prvi Garden uredi

Podignut je 1879. godine i mogao je da primi 10.000 ljudi. Razne aktivnosti poput boksa i cirkusa su se održavale u ovoj dvorani. U prvom Medison Skver Gardenu je postojao i velodrom - posebna dvorana za biciklizam u okviru ovog objekta. Biciklizam, kao tada jako popularan sport, je privlačio mnogo ljudi. Kako je velodrom u Medison Skver Gardenu postajao popularniji, u Njujorku su se ubrzo pojavile i druge dvorane namenjene biciklizmu. Medison, timska disciplina u biciklizmu, poznatija još i kao „Američki biciklizam“, inače olimpijska disciplina, nosi naziv po prvom Medison Skver Gardenu. Takođe prvi unutrašnji „stadion“ za hokej je prvi put predstavljen u ovoj dvorani. Prvi Medison Skver Garden je zatvoren 1890.

Drugi Medison Skver Garden uredi

Stanford Vajt je projektovao drugi Medison Skver Garden, i mogao je da primi 8.000 ljudi. Godine 1924.]] nacionalna konvencija Demokratske stranke je održana u ovoj dvorani. Sagrađena je u stilu islamske arhitekture. Sa svojih 32 sprata i skulpturom Dijane, boginje lova, koju je dizajnirao američki skulptor Ogastus Sent-Godens, bila je druga po veličini zgrada u Njujorku. Statua, koje je zapravo bila prevelika, kasnije je uklonjena i izložena na Svetskoj izložbi u Čikagu. Godine 1925. drugi Medison Skver Garden je zamenjen trećim Medison Skver Gardenom.

Treći Medison Skver Garden uredi

Najviše je bio poznat po braći Ringling i cirkusu Barnum i Bejli, koji su imali mnogo više nastupa tada, nego hokej koji je takođe bio veoma popularan u to vreme. Pored ovoga, dvorana je takođe bila glavno mesto odigravanja utakmica Njujork Niksa i Njujork Rendžersa. Treći Medison Skver Garden je sagrađen za 249 dana i imao je kapacitet sedenja za 18.496 ljudi. U ovoj areni je održano i nekoliko bokserskih mečeva, a 17. januara 1941. godine je oboren prvi rekord u poseti kada je na boks meč između Henrija Armstronga i Fricija Zivika prisustvovalo 23.190 gledalaca. Godine 1954. je organizovana Ol-Star utakmica NBA lige. Treći Medison Skver je imao dosta problema sa preglednošću i ventilacijom, zbog čega je i zatvoren 1967. godine. Mesto na kome se nalazio Medison Skver Garden je do 1988. korišćeno kao parking, nakon čega je izgrađena Vorldvajd Plaza.

Četvrti Medison Skver Garden uredi

Poznatiji i kao Pen Plaza, sagrađen je 14. februara 1968. godine kao jedinstveno arhitektonsko rešenje iznad Pensilvanijske železničke stanice, koja se nalazi ispod površine. Radove je predvodio R. E. Maki iz Teksasa. Medison Skver Garden ugošćuje ekipe iz različitih sportova. Fudbalske timove, kao što su Njujork džajantsi i Njujork džetsi, zatim hokejaške i košarkaške timove kao što su Nju Džerzi netsi i Nju Džerzi devilsi. Ova dvorana je renovirana 1991. a radovi su koštali oko 200 miliona dolara.

Trenutne aktivnosti uredi

U sadašnjem Medison Skver Gardenu u proseku se održi oko 320 događaja godišnje. Medison Skver Garden je dom hokejaša Njujork rendžersa, košarkaša Njujork niksa i košarkašica Njujork libertija. U pogledu koncerata, Medison Skver Garden je jedno od najpoželjnijih i najatraktivnijih mesta. Pol Makartni je ovde održao dosta koncerata. Među najpoznatijim koncertima koji su održani u Medison Skver Gardenu je i Koncert za Bangladeš Džordža Harisona Koncert za Njujork nakon napada 11. septembra, kao i poslednji koncertni nastup Džona Lenona održan u Medison Skver Gardenu. Medison Skver Garden je obično domaćin koncerta koji se održava svake godine tokom Novogodišnje noći. Do današnjeg dana, Elton Džon drži rekord sa najviše nastupa u Gardenu, čak 60. Bili Džoel postavlja drži rekord sa 12 uzastopnih nastupa. Medison Skver Garden je 2010. odabrao koncert Majkla Džeksona iz 1988. za najbolji koncert ikada održan u toj dvorani.

Dvorana se takođe koristi i za neke druge specijalne događaje. Njujorška policijska akademija, koledž Baruk i univerzitet Ješiva takođe održavaju svoju godišnju dodelu diploma u Medison Skver Gardenu. Dodela nagrada Gremi 1972, 1997. i 2003. (koje se inače dodeljuju u Los Anđelesu) kao i latinoameričkih Gremija 2006. je održana u Medison Skver Gardenu.

U areni se takođe održavaju i brojni rvački mečevi, kao što je bila prva Reslmanija, zatim Reslmanija X i Reslmanija XX.