Luka Ritz (Zagreb, 22. travnja 1990. – Zagreb, 12. lipnja 2008.) bio je zagrebački maturant čija je smrt, koja se pripisuje premlaćivanju od strane njegovih nasilnih vršnjaka, te reakcija hrvatske policije i pravosuđa na taj događaj, postala cause celebre u hrvatskoj javnosti krajem 2000-ih.

Životopis uredi

Rođen je u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu. Bio je pred polaganjem mature u srednjoj Grafičkoj školi. Dana 1. lipnja 2008. vraćajući se u kasnim večernjim satima kući zajedno s kolegom, brutalno je pretučen na zagrebačkom Mostu slobode,[1] kraj Bundeka. Od zadobivenih ozljeda, umro je nekoliko dana kasnije, 12. lipnja 2008.

 
Most slobode

Istraga mjesecima nije otkrila napadače, unatoč objavljenim fotorobotima i iskazima prolaznika koji su vidjeli napadače. U studenome iste godine, čak 5 mjeseci od ubojstva, uhićena su petorica maloljetnika i mlađih punoljetnika koje se sumnjiči da su sudjelovali u cipelarenju i premlaćivanju Luke i njegovog kolege, zbog čega je Luka kasnije umro. Nakon smrti, Lukini organi su donirani pacijentima i transplantirani.[2]

Lukina smrt izazvala je šok i glasno odjeknula u cijeloj Hrvatskoj. Postao je simbol borbe protiv uličnog nasilja koje je znatno poraslo u cijeloj državi. Održani su razni koncerti, mirni prosvjedi i manifestacije u čast umrlom maturantu. Zagrebački sastav Adastra snimio je spot i pjesmu "Surovi grade" posvećenu upravo Luki, koja tematizira borbu protiv nasilja. Također se na koncertima pridružuje i Lukina grupa Shangri La.

Lukini roditelji Suzana i Reno Ritz su bili prisutni na koncertima i izjavili da se žele pridružiti borbi protiv uličnog nasilja i nasilja u školama, da Lukina smrt ne bude uzaludna, i poručili da širimo ljubav, toleranciju i mir.

Nagrada Luka Ritz uredi

Svake će se godine u lipnju, počevši od 2009., nagrađivati osnovne i srednje škole u Hrvatskoj te njihovi učenici za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Oni učenici koji osvoje nagradu dobit će godišnju stipendiju, oko tisuću kuna svaki mjesec.

Odlikovanja uredi

Luka Ritz posmrtno je odlikovan nagradom Ponos Hrvatske.

Izvori uredi

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2009-07-25. Pristupljeno 2010-11-04. 
  2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2008-10-03. Pristupljeno 2010-11-04. 

Eksterni linkovi uredi