Lugano (jezero)

Jezero Lugano (talijanski: Lago Lugano ili Lago Ceresio) je glacijalno jezero koje leži između jezera Como i Maggiore na granici Švicarske i Italije.[1]

Lugano
Lago Lugano
Panorama jezera
Lokacija
PoložajTicino, Lombardija
Države Švicarska
 Italija
Koordinate45°59′″N8°58′″E
Hidrografija
Vrstaglacijalno jezero
Volumen6.5 km³
Aps. visina271 m
Dužina35 km
Širinakm
Dubina288 [1] m
Hidrologija
OdljevTresa

O jezeru po imenu Ceresio prvi pisao Grgur Turski 590., vjeruje se da mu je ime dato još za antike zbog brojnih stabala trešanja uz njegove obale (cerasus latinski: trešnja).

Geografske karakteristike uredi

Jezero Lugano leži na nadmorskoj visini od 271 m, u podnožju Alpa, izduljenog je nepravilnog oblika, a zapadni rukavac mu je gotovo odsječen od glavnine jezera.[1] Jezero ima površinu od 49 km²[1], od tog je 31 km² u švicarskom kantonu Ticino a ostatak leži u talijanskoj Lombardiji. Najveća dužina jezera je 35 km, a širina 3 km, najveću dubina mu iznosi 288 m.[1]

 
Pogled na jezero iz svemira

Jezero Lugano pune vodom brojni planinski brzaci, a otječe rijekom Tresa u Jezero Maggiore.[1]

Između Melide i Bissonea u Švicarskoj (južno od Lugana), jezero je jako plitko pa je tu podignut veliki kameni nasip za željezničku prugu i cestu.

Osim oko Zaljeva Lugano, šumovite strme obale jezera su nenaseljene, za razliku od većih talijanskih alpskih jezera, a sjeveroistočni rukavac jezera je omeđen strmim, stjenovitim planinama.

Najveće naselje na jezeru je grad Lugano u švicarskom dijelu jezera.[1]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Lake Lugano” (engleski). Encyclopedia Britannica. 

Vanjske veze uredi