Lug Subotički je naselje u Hrvatskoj, regiji Slavoniji u Osječko-baranjskoj županiji i pripada općini Koški.

Lug Subotički
Lug Subotički na mapi Hrvatske
Lug Subotički
Lug Subotički
Lug Subotički na karti Hrvatske
Regija Slavonija
Županija Osječko-baranjska županija
Općina/Grad Koška
Najbliži (veći) grad Osijek
Površina 14,06 km²
Nadmorska visina 96 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.509 N
 - z. d. 18.321 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 428[1]
 - Gustoća 30,44 st./km²
 - Broj domaćinstava 133[2]
Pošta 31224 Koška
Pozivni broj +385 (0) 31
Autooznaka NA (Našice)

Zemljopisni položaj uredi

Lug Subotički nalazi se na 96 metara nadmorske visine u nizini istočnohrvatske ravnice. Susjedna naselja: zapadno Branimirovac, sjeverozapadno Ordanja i općinsko središte Koška. Južno se nalaze Budimci a jugoistočno Poganovci naselja u susjednoj općini Podgorač. Pripadajući poštanski broj je 31224 Koška , telefonski pozivni 031 i registarska pločica vozila NA (Našice). Površina katastarske jedinice naselja Lug Subotički je 14,06 km2.

Povijest uredi

Selo je nastalo početkom Drugog svjetskog rata, točnije 1939., doseljavanjem nekoliko obitelji iz Zagore i Podravine. Jedini materijal je bilo drvo i zemlja od kojih su pravljene prve brvnare. Neki su donoslili i cigle sa jedine čistine u tom kraju nazvane Suboticom, gdje je u 13. stoljeću postojalo trgovište imenom Subotis. Prvi doseljenici, 200 m dalje od Subotice, u šumi otkrivaju ostatke bedema i velikih glinenih blokova. Pretpostavka je da se tu u 16.st nalazila turska utvrda koja je čuvala put Osijek-Našice. Sječa šume započela je gotovo odmah nakon doseljenja. Sagrađene su pilane jer je nedaleko prolazila Guttmanova pruga koja je vozila trupce u pilanu u Belišće. Lug je bio poseban jer se tu Guttmanova pruga račvala na dva djela za Belišće i za Voćin. Bila je to uskotračna pruga širine jedan metar te je bila namjenjena za prijevoz drva u pilane. No pruga je također prevozila i putnike na poznatom vlaku Čiro koji i danas stoji u Orahovici na željeznčkom kolodvoru. No drva je ubrzo nestalo pa je krajem 60-ih pruga ukinuta i izvađene su tračnice.

1951. broj stanovnika doseže nevjerojatnih 1330 stanovnika. Škola je napravljena 1953 te od tada selo ima dva učitelja. Od tada također postoji predsjednik Mjesne zajednice Lug Subotički. Ljudi se uglavnom bave ratarstvom i donekle stočarskom proizvodnjom. Selo sadrži jednu trgovinu, otkupni centar Anagalis, disco klub Tropicanu, jednu autobusnu stanicu, mjesno groblje, te novo dječje i nogometno igralište. Selo također ima dobro provedenu plinsku i telefonsku mrežu, te asfaltirane ulice, a radi i poljoprivredna zadruga.

Stanovništvo uredi

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[3]


Iskazuje se kao naselje od 1948. Prema prvim rezultatima Popisa stanovništva iz 2011. u Lugu Subotičkom je živjelo 331 stanovnik u 123 kućanstva[4].

Obrazovanje uredi

U selu se nalazi škola koju uz djecu iz Luga pohađaju i djeca iz obližnjeg Branimirovca. Škola je do četvrtog razreda a radi u sklopu Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić iz Koške.

Crkva uredi

U selu se nalazi Rimokatolička crkva Presvetog Imena Marijinog koja pripada katoličkoj župi Presvetog Trojstva u Budimcima [5] te čepinskom dekanatu Đakovačko-osječke nadbiskupije. Crkva je sagrađena 1972 i do pripajanja župi u Budimcima bila je u sastavu župe Sv.Petra i Pavla u Koški i valpovačkog dekanata.


Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi