Lud, sin Helijev

Lud (velški: Lludd map Beli Mawr) je, prema Historiji kraljeva Britanije, pseudo-historijskoj knjizi Geoffreya od Monmoutha i srodnim srednjovjekovnim tekstovima, bio kralj Britanije u doba pred dolazak Rimljana. Bio je najstariji sin kralja Helija i naslijedio svog oca. Njega je, pak, naslijedio brat Kasibelan (historijski Kasivelaun). Lud se povezuje s velškom mitološkom ličnošžu Lludd Llaw Eraint, ranijom ličnošću po imenu Nudd Llaw Eraint, te irskim Nuada Airgetlámom, kraljem Tuatha Dé Dananna, kao i britskim bogom Nodensom. U velškoj tradiciji se, pak, smatra posebnom ličnošću.[1]

U književnosti uredi

Ludova vladavina je opisana kao značajna zbog osnivanja grapdva i utvrđivanja Trinovantuma (London), koji je Lud posebno volio. Geoffrey objašnjava kako naziv "London" dolazi od "Caer Lud", ili imena "Ludova tvrđava". Kada je umro, sahranjen je u Ludgateu. Njegova dva sina Androgej i Tenvancije su bili maloljetni, pa ga je naslijedio brat Kasibelan.[2]

U velškim verzijama Geoffrejeve Historije, poznatim kao Brut y Brenhinedd, naziva se Lludd fab Beli, uspostavljajući tako vezu s ranijim mitološkim kraljem Lludd Llaw Eraintom. Posebna velška priča Cyfranc Lludd a Llefelys (Priča o Lluddu i Llefelysu), je pridodana nekim verzijama Bruta. Također je sačuvana zasebno, u nekim oblicima kao dio Mabinogiona. Prema toj priči, Lludd je imao još jednog brata po imenu Llefelys, koji je postao kralj Francuske kada je Lludd vladao Britanijom. Za vrijeme Lluddove vladavine, Britaniju su pogodile tri velike kuge, ali ih je Llud nadvladao uz savjet svog brata.

U Engleskoj i Irskoj postoji brojni toponimi (Ludden, Limerick) temeljeni na Lud-, Ludden-, Luddes- ili Ludger-.[3] Toponimi se prostiru do sjevera u Grofoviji Durham, te na zapadu do Ludgvana, Somerseta, ali samo dva postoje u Walesu - Luford (Herefordshire) i Ludchurch (Permbrokeshire).

Kralj Lud u Gradu Londonu uredi

Ludovo ime daje materijal za moguću etimologiju naziva Ludgate (Porth Llydd u Brut y Brenhinedd), glavne kapije za londonski City. Statau kralja Luda i njegova dva sina, koja su nekoć stajala nak kapiji, danas se nalaze kod crkvce St Dunstan-in-the-West u londonskom Fleet Streetu. Postojao je pub u Ludgate Circus zvan "King Lud", danas poznat "Leon", a medaljoni kralja Luda se mogu naći iznad vratiju.

Izvori uredi

  1. Rachel Bromwich (ed.), Trioedd Ynys Prydein (Cardiff, 1991; 1991), s.v. 'Lludd fab Beli'.
  2. Geoffrey of Monmouth, Historia Regum Britanniae 3.20
  3. Vision of Britain: gazetteer searches "Lud-".[mrtav link]
Prethodi:
Heli
Legendarni kraljevi Britanije
Slijedi:
Kasibelan