Lucille Désirée Ball (6.8. 191126.4. 1989.) bila je znamenita američka komičarka, glumica, TV producentica i zvijezdna kultnog sitcoma I Love Lucy, četverostruka dobitnica Emmyja (1953, 1956, 1967, 1968) i osnivačica Televizijske hale slavnih. Kao jedna od poznatijih filmskih zvijezda i "glamour djevojki" 1930-ih i 1940-ih, kasnije je doživjela ogroman uspjeh kao televizijska glumica. Ball, poznata po nadimku "Kraljica komedije," također je zajedno sa svojim tadašnjim suprugom Desijem Arnazom stvorila Desilu Studios, producentsku kuću zaslužnu za neke od najvažnijih TV-serija 1950-ih i 1960-ih, odnosno u historiji američke televizije uopće.

Lucille Ball
glumica, komičarka, fotomodel, filmska i televizijska producentica
Pin-up fotografija Lucille Ball u Yank, the Army Weekly.
Biografske informacije
RođenjeLucille Désirée Ball
6. august 1911.
Sjedinjene Američke DržaveCeloron, New York, SAD
Smrt26. 4. 1989. (dob: 77)
Sjedinjene Američke DržaveLos Angeles
SupružnikDesi Arnaz (1940-1960; razvod) kći Lucie Arnaz i sin Desi Arnaz, Jr.
Gary Morton (1961-1989; njena smrt)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica, komičarka, fotomodel, filmska i televizijska producentica
Opus
Djelatni period1932–1989
Znamenite uloge
Liz Cooper, My Favorite Husband
Lucy Ricardo, I Love Lucy i The Lucy-Desi Comedy Hour
Lucy Carmichael, The Lucy Show
Lucy Carter, Here's Lucy
Lucy Barker, Life With Lucy

Biografija uredi

Lucille Ball se rodila u gradu Jamestown u državi New York u porodici Henryja Durrella Balla i Desiree "DeDe" Eveline Hunt. Među njenim precima su našli i doseljenici iz 17. vijeka, a među dalekom rodbinom i dva guvernera Rhode Islanda.

Otac, koji je za život zarađivao opravljajući telefonske linije, umro je od tifusa u februaru 1915. godine. Porodica se nakon toga preselila kod djeda Freda C. Hunta, koji je imao snažan utjecaj na dalji život Lucille Ball. Kao zagriženi socijalist svojoj unuci je usadio sklonost lijevim političkim idejama koja će je pratiti u ranim godinama života, a kao ljubitelj vodvilja je maloj Lucille usadio ljubav prema glumi.

Ball se u svijet glume prvi put uputila 1925. kao tinejdžerka, upisavši se u Školu dramskih umjetnosti Johna Murray. U njenoj klasi je bila i buduća zvijezda Bette Davis, koja je lako zasjenila mladu i, tada se činilo previše sramežljivu, Ball. Nakon što su je nastavnici rekli da nema budućnost, spakovala se i vratila kući.

Mnogo uspješnijim se pokazao put u New York, gdje je 1932. počela karijeru manekenke te reklamirala Chesterfield cigarete. Pokušaj da se pod pseudonimom Diane Belmont probije na Broadway, međutim, nije uspio. Godine 1933. imala je malu, na špici nenavedenu, ulogu u filmu Roman Scandals te se otada zastalno naselila u Hollywoodu.

Ostatak decenije je Lucille Ball provela nastupajući u sporednim ulogama, odnosno u B-filmovima. U isto vrijeme je bila i aktivna članica KP SAD, što će joj kasnije gotovo uništiti karijeru.

Ključni trenutak za Lucille Ball bio je kada se 1940. srela s dvije godine mlađim kubanskim muzičarem Desijem Arnazom. Iste godine se Ball s njim vjenčala i tako započela jedan od najplodnijih, ali i najburnijih brakova u historiji američkog show-businessa. Ball se stalno svađala s Desijem zbog sklonosti vanbračnim aferama, a 1944. je čak jednom podnijela zahtjev za razvod. Međutim, njih dvoje bi se na kraju uvijek pomirili.

Godine 1948. Ball je konačno stekla nacionalnu popularnost ulogom šašave domaćice u radio-seriji My Favorite Husband. Zahvaljujući tome je dvije godine kasnije zajedno s Arnazom osnovala Desilu Productions, producentsku tvrtku koja će postati jedna od najvažnijih u historiji američke televizije. Desilu je ispočetka producirala samo radio-seriju, ali je sljedeće godine započela produkciju popularnog televizijskog sitcoma I Love Lucy

Ball, koja se nalazila na čelu tvrtke, iskazala se kao uspješna poslovna žena, ali i inovatorica koja je za vrijeme snimanja I Love Lucy uvodila nove televizijske tehnike. Serija ju je dovela na vrhunac popularnosti, a istovremeno je svom mužu rodila dvoje djece - kći Lucy (1951) i sina Desija Jr. (1953).

Godine 1953. je, pak, bila prisiljena svjedočiti pred Kongresnim odborom za protuameričku aktivnost i objasniti svoju komunističku prošlost. Tvrdnje da se komunizmu odala radi djeda su prihvaćene od javnosti, te je tako na vrhuncu makartističkih progona sačuvala popularnost.

Ball, s druge strane, nije uspjela očuvati brak s Desijem Arnazom, te su se njih dvoje konačno razveli 1960. godine. Međutim, nakon toga su ostali bliski prijatelji.

Lucille Ball se 1960. godine udala za dvanaest godina mlađeg komičara Garyja Mortona, s kojim je ostala do smrti.

Nakon I Love Lucy su, pak, slijedili uspješni sitcomi kao što su The Lucy-Desi Comedy Hour, The Lucy Show i Here's Lucy, od kojih je posljednja prestala sa snimanjem 1974. Lucille Ball je, pak, pred kraj života doživjela neuspjeh sa sitcomom Life With Lucy, koji je zbog slabe gledanosti i kritika 1986. godine skinut s programa nakon dva mjeseca.

Lucille Ball je umrla tri godine kasnije od srčane aneurizme u dobi od 77 godina.

Eksterni linkovi uredi