Lucije Julije Urso Servijan

Lucije Julije Urso Servijan (Lucius Julius Ursus Servianus, 45 - 136) bio je rimski velikodostojnik koji je služio carevima Nervi, Trajanu i Hadrijanu.

Još prije dolaska Nerve na vlast se istakao kao jedan od uticajnijih senatora, a bio je i prijatelj historičara Plinija Mlađeg. Oženio se za Paulinu, stariju Hadrijanovu sestru. Usprkos tazbinstva, na početku političke karijere je bio ljuti Hadrijanov suparnik. Kada je početkom 98. Nerva umro, a Hadrijan poslan u Germaniju da o tome obavijesti njegovog nasljednika Trajana, Servijan je to pokušao spriječiti. Usprkos toga, Servijan i Hadrijan su se kasnije pomirili i postali dobri prijatelji.

Servijan je stekao naklonost Trajana te je za vrijeme njegove vladavine vršio niz važnih dužnosti. Već godine 98. je imenovan guvernerom Germanije, a poslije je služio kao guverner Panonije za vrijeme Dačkih ratova. Pod Trajanom je dva puta služio i kao konzul. Prije nego što je Trajan umro, Paulina i Servijan su svoju kćer Juliju udali za Gneja Pedanija Fuska Salinatora.

Servijan je i pod Hadrijanom uživao uspješnu karijeru te služio kao konzul. Hadrijan je čak razmišljao o tome da svog prijatelja odredi za nasljednika, ali se predomislio zbog Servijanove poodmakle dobi i umjesto toga pažnju posvetio njegovom unuku Salinatoru. Međutim, 136. se predomislio te usvojio i za nasljednika odredio Lucija Elija, Kada je 138. Lucije umno, novi nasljednik je postao Antonin Pij. Servijan i Salinator, pak, nisu krili svoje nezadovoljstvo tom odlukom te je Hadrijan, nastojeći spriječiti eventualni puč i zavjeru, dao Servijana i njegovog unuka pogubiti. Servijan je prije pogubljenja, prema Kasiju Dionu, Hadrijana prokelo zaželjevši mu da "se moli za smrt koja nikako da dođe". Kletva se ispunila kada se Hadrijan nedugo potom razbolio i umro u najgorim mukama.

Izvori uredi