Love and Death on Long Island

Ljubav i smrt na Long Islandu (engleski Love and Death on Long Island) britansko-kanadski je humorni dramski film iz 1997. koji je napisao i režirao Richard Kwietniowski. Glavne uloge tumače John Hurt, Jason Priestley, Fiona Loewi, Sheila Hancock i Harvey Atkin. Radnja se odvija oko sredovječnog britanskog pisca, Gilesa De'Atha, koji postane opsjednut tinejdžerskom zvijezdom Ronniejom te ga odluči posjetiti u Americi. Film je dobio pohvalne kritike te je nominiran za nekoliko nagrada.

Ljubav i smrt na Long Islandu
poster
RežijaRichard Kwietniowski
ProducentSteve Clark Hall
Christopher Zimmer
ScenarioRichard Kwietniowski
UlogeJohn Hurt
Jason Priestley
Fiona Loewi
Sheila Hancock
Harvey Atkin
MuzikaRichard Grassby-Lewis
FotografijaOliver Curtis
MontažaSusan Shipton
DistribucijaCinepix Film Properties
Lionsgate Films
Datum(i) premijere11. V 1997.
Trajanje103 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo Kanada
Jezikengleski
Budžet₤2,300,874[1]
Ljubav i smrt na Long Islandu na Internet Movie Database

Radnja uredi

Giles De'Ath je sredovječni britanski pisac koji živi izvan kontakta sa modernim svijetom. Jednog dana zaboravi ključeve te ne može ući u svoj dom, pa odluči provesti dan u kinu. Kani pogledati ekranizaciju E. M. Forstera, ali zabunom uđe u projekcijsku dvoranu koja pušta tinejdžersku komediju Hotpants College II. Iako isprva želi što prije pobjeći, predomisli se kada se na ekranu pojavi teen-zvijezda Ronnie Bostock. Giles postane fasciniran i opsjednut Ronnijem, te odluči saznati sve o njemu.

Kada mu prijatelji preporuče da otiđe na odmor, kako bi se oporavio od njima neobjašnjivog ponašanja, Giles odlazi na Long Island, gdje se nalazi Ronnijeva kuća, te odluči pokušati uživo upoznati svojeg idola. Giles unajmi motelsku sobu i provodi dane u potrazi, sve dok ne naiđe na Ronnijevu djevojku, Audrey, te smisli izgovor da je njegovo kumče zaljubljena u Ronnija. Smatrajući da se radi o bezazlenom britanskom gospodinu, Audrey mu udovolji te ga odvede do kuće, gdje Giles napokon upozna Ronnija. Giles s vremenom redovite svraća u njihov dom te savjetuje Ronnija da mu napiše scenarij koji će dati pravu vrijednost njegovim glumačkim potencijalima. Audrey postaje sumnjičava oko toga da se njih dvojica tako često viđaju. Napokon, Giles kaže Ronniju da su mnogi umjetnici imali muške ljubavnike, i da bi trebao prekinuti sa Audrey jer očito da neće trajati. Ronnie ga odbije, a Giles shrvan napušta grad i vraća se u svoj dom, ali prije pošalje dugačko pismo Ronniju. Prilikom projekcije još jednog Hotpants College filma, Ronnie citira Walta Whitmana prilikom sprovoda, prema preporuci Gilesa.

Uloge uredi

Nagrade uredi

Režiser Richard Kwietniowski je dobio nagradu Carl Foreman za najobećavajućeg pridošlicu pri BAFTA nagradama.

Nagrade Udruženja njujorških filmskih kritičara nagradile su film u kategoriji najboljeg prvog filma.

Kritike uredi

Ove uvodne scene filma Love and Death on Long Island su smiješne i dirljive, a Hurt daje dostojanstvo Gilesu De'Athu koja prevazilazi bilo kakvo pogrdno ruganje njegovoj zaluđenosti. Nije niti sasvim jasno niti da li su Gilesovi osjećaji homoseksualne prirode; bio je oženjen, sada živi kao udovac, i nema naznaka da ima (ili da je imao) ikakav seksualni život. Pri ručku sa zbunjenim agentom, odjednom izgovori: "Pronašao sam ljeptu tamo gdje ju nitko nije tražio."...Filmovi u kojima glumi Ronnie Bostock, Giles vjeruje, "su me doveli u dodir sa svime što nikada nisam bio." Uvijek je razočaranje kada fantazije postanu stvarnost: nijedna osoba ne može dosegnuti očekivanja naše mašte...Ima jedna scena u Hotpants College II u kojoj Ronnie leži na šalteru jednog restorana za hamburgere, a njegovo držanje Gilesa podsjeti na slavnu sliku The Death of Chatterton Henrya Wallisa, u kojoj pronalaze mrtvog mladog umjetnika u krevetu na tavanu. Thomas Chatterton je za 18. vijek bio ono što je Bostock bio za naše doba: seks simbol, zvijezda, slavna zvijezda, zlatna mladež. Sve je u tome kako se gleda na to.

Reference uredi

  1. Alexander Walker, Icons in the Fire: The Rise and Fall of Practically Everyone in the British Film Industry 1984-2000, Orion Books, 2005., str. 271
  2. Roger Ebert (13.3. 1998). „Love and Death on Long Island”. rogerebert.com. 

Vanjske poveznice uredi