Lovac tenkova ili samohodni protivtenkovski top je vrsta borbenog oklopnog vozila. Primarni zadatak mu je uništavanje tenkova i drugih oklopih vozila. Većina lovca tenkova izgleda kao tenk, samo sa slabijim oklopom i manjom težinom, što im daje veću pokretljivost i veće brzine. Glavno naoružanje lovca tenkova je top ili lanser raketa, koje su obično navođene i sposobne uništiti sve vrste oklopnih vozila.

Italijanski lovac tenkova Kentauro u Bosni
Švedski lovac tenkova Ikv 91

Lovci tenkova mogu se pokretati na gusenicama ili točkovima. Kao naoružanje mogu koristiti top (sa ili bez kupole), raketne lansere ili oboje (i top i lanser). Kako bi se povećala učinkovitost topa, upotrebljavaju se vođene rakete koje cilj napadaju odozgo, što je vrlo delotvorno kod tenkova zbog tanjeg oklopa na krovu kupole.

Lovci tenkova su se prvo put pojavili u Drugom svetskom ratu. Prvi lovci tenkova su bili izrađivani na šasijama zastarelih tipova tenkova. Lovci tenkova bez obrtnih kupola su bili jednostavniji i jevtiniji za izradu, što je bilo od posebne važnosti za masovnu proizvodnju u ratnim vremenima. Od Drugog svetskog rata, glavni borbeni tenkovi su istisnuli iz upotrebe lovce tenkova i neke druge tipove oklopnih vozila, mada su lako oklopljeni nosači protivtenkovkih vođenih raketa ostali u upotrebi kao dopuna za protivtenkovsku borbu na velikoj razdaljini. Međutim, promena načina ratovanja u poslednjih 20 godina je dovela do ponovnog pojavljivanja protivtenkovskih oruđa naoružanih topovima, nazvani zaštićeni topovski sistemi, koji su po svim svojim karakteristikama lovci tenkova, osim po svom imenu.

Galerija uredi

Vidi još uredi

Eksterni linkovi uredi