Louisa May Alcott

Luisa Mej Alkot (Louisa May Alcott) (29. novembar 1832-6. mart 1888), je bila američka književnica. Bila je kćerka reformatora Brosona Alkota, odrasla je u transcendentalističkim krugovima u Bostonu u i Konkordu, Masačusets. Počela je da piše da bi pomogla majci i sestrama. Kao vatreni abolicionista, bila je dobrovoljna bolničarka u Američkom građanskom ratu, kada je obolela od tifusa koji joj je trajno narušio zdravlje; slavu su joj donela pisma koje je objavila kao "Bolničke crtice" (1863). Ogromnim uspehom autobiografskog dela "Male žene" (Little Women) ili "Devojčice" (1868-69), konačno se oslobodila siromaštva. "Staromodna devojka" ili "Devojčice rastu" (Good Wives)(1870), "Mali ljudi" ili "Dečaci"(Boys)(1871) i "Džoovi sinovi" ili "Deca gospođe Džo"(Jo's Boys)(1886) se takođe zasnivaju na njenim pedagoškim iskustvima.

Dela uredi

Lujza Mej Alkot je napisala roman o četiri devojcice Merč (Margaret, Džozefina, Emi, Elizabet), koje sa majkom, bez oca koji je bio na frontu, proživljavaju teške trenutke oskudice i snalaženja, povezane dirljivim vezama u nastojanju da zadrže hrabrost i samopoštovanje. Roman je u velikoj meri autobiografski i oslikava period od jedne godine, od Božića do Božića, u kojem devojčice kroz svakodnevni život učenja, poslova u kući, prijateljstva sa dečakom Lorijem, balova, proslava, nevolja, ljubavi i maštanja odrastaju i sazrevaju shvatajući da su najveća bogatstva ona koja se zasnivaju na najbližima i prema prijateljima. Napisan u duhu realizma sa romantičarskim tonovima, ovaj roman je po svojoj lepoti, toplini i poznavanju psihologije devojčica i njihovog sveta ulazi u red klasičnih ostvarenja književnosti za mlade.

U sledeća tri dela se opisuje njihov dalji život. Ali kako u knjizi one sve više rastu, postaju odrasle i razumne osobe, majke, Lujza Mej se okreće ponovo deci u "Dečacima" kada se opisuju događaji i maštanja njihove dece koja odrastaju i odlaze u poslednjem delu.

Vanjske veze uredi